ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Extinderea Tabloului de bord al Uniunii Inovării în țările Parteneriatului Estic: stare actuală și perspective

2016-05-03   Accesări: 1930  Vizitatori unici: 1114

Directorul IDSI dr. Igor Cojocaru, directorul AITT dl Roman Chircă și dna Oxana Mocanu de la BNS participă în perioada 3-4 mai atelierul de lucru “Extinderea Tabloului de bord al Uniunii Inovării în țările Parteneriatului Estic: stare actuală și perspective” din Yerevan, Armenia. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului IncoNet Eastern Partnership.

Obiectivul principal al atelierului este prezentarea Tabloului de bord al Uniunii Inovării părților interesate și factorilor de decizie din țările Partneriatului Estic (PE), ca un instrument adecvat pentru evaluarea comparativă a performanțelor în cercetare și inovare. Evenimentul își propune să identifice nevoile și lacunele, dar și să evidențieze evoluțiile recente privind includerea țărilor PE în studiile aferente Tabloul de bord al Uniunii Inovării.

Reprezentanții delegației din RM, cît și din alte țări PE au venit cu prezentări privind starea actuală și perspectivele de ajustare a statisticilor naționale din sfera CDI din fiecare țară la cele din cadrul Uniunii Inovării.

Printre concluziile preliminare ale evenimentului se numără necesitatea de corelare a statisticilor naționale cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și revizuirea strategiilor naționale și sectoriale care trebuie sa fie pe agenda factorilor de decizie din orice țară. Inovarea trebuie sa devină un element-cheie al politicilor naționale, pentru a crea un mediu deschis inovării si o circulație liberă a cunoștințelor.

La nivel național este necesară intensificarea colaborării între întreprinderi și instituțiile de învățămînt și de cercetare, pentru a crea "alianțe ale cunoașterii", prin dezvoltarea unor noi programe, care sa acopere lacunele în ceea ce privește competențele de inovare, inclusiv competențele informatice. Infrastructurile de cercetare ar trebui să se deschidă catre cercetători și companii și să se asocieze cu aceștia, pentru a face față provocărilor societale și a sprijini competitivitatea.

În acest sens transferul și utilizarea rezultatelor cercetării prin intermediul accesului liber la publicații și date obținute prin finantare din fonduri publice trebuie sa fie pe agenda fiecărei instituții de cercetare și de învățămînt din Moldova, iar Instrumentul Bibliometric Național este cel mai relevant exemplu de consolidare a conținutului științific național în format digital, care este completat zilnic cu zeci de publicații noi.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: IncoNet EaP, evenimente, deplasare, Uniunea Inovarii
Ultima actualizare:  05-01-2017 11:21:41
Sursa:   IDSI 

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova