ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Foaia de parcurs privind Accesul Deschis la publicații Științifice

2016-02-23   Accesări: 2163  Vizitatori unici: 1306


Consiliul Asociației Universităților Europene (The Council of the European University Association – EUA) a aprobat la 29 ianuarie 2016 Foaia de parcurs privind Accesul Deschis la publicații Științifice. Acest document are menirea de a sprijini universitățile în tranziția lor spre Accesul Deschis (OA). Este primul document dintr-o serie de inițiative care EUA intenționează să promoveze pentru dezvoltarea Științei Deschise în universitățile europene.

Foaia de parcurs a fost elaborată în strânsă colaborare cu Grupul de experți EUA cu privire la știință 2.0 / Open Science, un grup de 20 de experți din 19 țări. În acest context, EUA va aborda în continuare principalele probleme, inclusiv evaluarea cercetării și dezvoltării carierei cercetătorilor, calitatea publicațiilor, texte și extragerea datelor (TDM), drepturile de autor, protecția datelor și infrastructura.

Foaia de parcurs privind Accesul Deschis la publicații Științifice abordează următoarele domenii:

  • Promovarea dialogului structurat între toate părțile interesate;
  • Promovarea și adoptarea unor politici OA și altor inițiative ale universităților europene;
  • Încurajarea dezvoltării și introducerea unor sisteme avansate de recunoaștere și de evaluare a cercetării științifice;
  • Abordarea drepturilor de proprietate intelectuală și a politicilor privind drepturile de autor pentru diverse situații;
  • Utilizarea business modelelor OA;
  • Promovarea accesului, utilizarea și schimbul de publicații științifice și date, inclusiv TDM (text and data mining);
  • Încurajarea, susținerea și monitorizarea procesului de stabilire a unor standarde complexe pentru politicile instituționale OA în ceea ce privește publicațiile științifice și materiale didactice.

 

Potrivit profesorului Jean-Pierre Finance, membru al Consiliului și președinte al grupului de experți, ”EUA a venit cu un set de obiective bine definite și acțiuni prioritare pentru sectorul universitar care vor fi continuate în lunile următoare. Acționând împreună, universitățile europene vor stabili, fără îndoială, ritmul de progrese către un sistem mai deschis pentru generarea de noi cunoștințe prin cercetare”.

Foaia de parcurs EUA privind Accesul Deschis la publicații Științifice vine într-un moment crucial, deoarece există în prezent un impuls politic puternic pentru OA. Acest subiect va continua să fie o prioritate pe agenda politică europeană ca unul dintre domeniile prioritare.

Pentru a vizualiza „Foaia de parcurs privind Accesul Deschis la publicații Științifice” click AICI.

În sprijinul activităților cu privire la evaluarea științei și publicațiilor științifice, Consiliul EUA a aprobat un document cu scopul de a deveni semnatar al Declarației de la San Francisco privind evaluarea cercetării (DORA).

 

 

 

Categoria: Cercetare în TIC Cuvinte-cheie: Open Science, acces deschis, știința deschisă
Ultima actualizare:  30-10-2018 08:31:39
Sursa:   https://eifloamoldova.wordpress.com/2016/02/23/foaia-de-parcurs-privind-accesul-deschis-la-publicatii-stiintifice/

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova