ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IBN în clasamentul internațional WEBOMETRICS al repozitoriilor: poziția 32 din 248

2020-02-17   Accesări: 1967  Vizitatori unici: 1343

În ediția din februarie 2020 a clasamentului internațional WEBOMETRICS „The Ranking Web of World repositories” Instrumentul Bibliometric Național (IBN) elaborat de IDSI deține poziția 32 din 248, cu peste 59.600 înregistrări, în compartimentul „CLASAMENT TRANSPARENT: Portaluri ale revistelor de Google Scholar” (TRANSPARENT RANKING: Portals of Journals by Google Scholar).

Cu acest prilej, echipa IDSI, instituție care a dezvoltat și menține IBN, mulțumește angajaților și partenerilor pentru colaborare, în vederea sporirii vizibilității sectorului CDI, prin asigurarea accesului deshis la publicațiile obținute din bani publici. Astfel, aducem sincere mulțumiri colegiilor de redacție ale revistelor științifice, conducerii instituțiilor de cercetare și învățămînt superior, bibliotecilor, organizatorilor de manifestări științifice, care au contribuit la furnizarea și deschiderea conținutului științific în format digital pentru indexarea în IBN.

Suntem recunoscători ANACEC pentru aprobarea în 2018 a Regulamentului cu privire la recunoaşterea, clasificarea şi evidenţa manifestărilor ştiinţifice și a Regulamentului cu privire la evaluarea, clasificarea și monitorizarea revistelor științifice, cât și MECC pentru promovarea și includerea în contractele de finanțare a proiectului de cercetare și inovare a prevederilor, care obligă instituțiile beneficiare de fonduri publice pentru cercetare să asigure accesul deschis la rezultatele obținute în cadrul realizării proiectului (p.4.1, lit. p).

Instrumentul Bibliometric Național (IBN) se menține în continuare drept cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la articole din revistele științifice și publicațiile conferințelor din Republica Moldova în perioada 1993-2020. În 2019 IBN indexa de 2,3 ori mai mult conținut decât toate repozitoriile instituționale ale instituțiilor de învățământ superior din RM. În IBN este disponibilă informaţia despre revistele din RM înregistrate în baze date internaţionale de prestigiu: SCOPUS, Web of Science, DOAJ, cât și publicațiile din străinătate ale autorilor din Republica Moldova. Datorită colaborării dintre IDSI și Google, publicațiile științifice din IBN au fost indexate în proporție de 93% de Google Scholar.

În ediția din 2016 a clasamentului WEBOMETICS, IBN s-a clasat pe locul 131 din 206, fiind la jumătatea clasamentului, care se baza pe o metodologie proprie de clasificare (Size (10%), Visibility (25%), Altmetrics (25%), Files Rich (10%), GoogleScholar (30%)).

Clasamentul Transparent (Transparent Ranking) în baza datelor colectate din Google Scholar este publicat de WEBOMETRICS pe parcursul ultimilor 3 ani, cu ediții în februarie și iulie. Scopul acestuia este să sprijine inițiativele de Acces Deschis, implicit accesul gratuit la publicațiile științifice în format electronic. Indicatorii webometrici colectați sunt utilizați pentru a măsura vizibilitatea globală și impactul repozitoriilor științifice. Printre liderii clasamentului din februarie 2020 se numără China National Knowledge Infrastructure (lider detașat cu peste 53 milioane de înregistrări în Google Scholar), Japan Science and Technology Information Aggregator Electronic J-STAGE (peste 4 mln înregistrări), eLibrary.ru (peste 4 mln înregstrări) și Cyberleninka din Rusia, rețelele sociale pentru cercetători ResearchGate și Academia.edu

Publicarea pe web este încurajată, fiind o modalitate de comunicare atât a publicațiilor științifice formale, cât și informale, respectând standardele înalte de calitate ale proceselor de evaluare colegială. Site-urile web ajung la audiențe mult mai numeroase, oferind acces la cunoștințe științifice cercetătorilor și instituțiilor din țările în curs de dezvoltare, cât și terților (părți interesate din sectoarele economic, industrial, politic sau cultural).

Clasamentul repozitorillor WEBOMETRICS intenționează să motiveze atât instituțiile, cât și cercetătorii să aibă o prezență web care să le reflecte fidel activitățile. Dacă performanța web a unei instituții este mai joasă decât poziția acesteia determinată de excelența sa științifică, atunci administrația instituției ar trebui să își reevalueze politica web, promovând creșterea substanțială a volumului și calității publicațiilor electronice.

WEBOMETRICS „The Ranking Web of World repositories” face parte din seria de clasamente, care includ universităţi, institute de cercetare, centre de business și spitale. Toate acestea reprezintă o inițiativă a Laboratorului Cybermetrics, un grup de cercetare care aparţine celui mai mare organism de cercetare publică din Spania: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), fondat în 2006. Laboratorul Cybermetrics este axat pe analiza cantitativă a conținutului pe Internet și pe Web, în special celui legat de procesele de generare și comunicare academică a cunoștințelor științifice. Fiind o nouă disciplină în curs de dezvoltare, aceasta a fost denumită cibermetrie sau webometrie.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Webometrics, IBN, clasament internațional
Ultima actualizare:  20-05-2020 16:43:47
Sursa:   IDSI 

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova