ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IBN în clasamentul internațional WEBOMETRICS al repozitoriilor: poziția 24 din 200

2020-04-30   Accesări: 1023  Vizitatori unici: 762

În ediția din aprilie 2020 a clasamentului internațional WEBOMETRICS „The Ranking Web of World repositories”, în compartimentul „CLASAMENT TRANSPARENT: Portaluri ale revistelor de Google Scholar” (TRANSPARENT RANKING: Portals of Journals by Google Scholar), Instrumentul Bibliometric Național (IBN) elaborat de IDSI a mai urcat cu 8 poziții, situându-se pe locul 24 din cca 200 (în februarie se afla pe locul 32), cu o impunătoare cifră de 84.700 de înregistrări ale publicațiilor științifice.

Suntem recunoscători ANACEC pentru aprobarea în 2018 a Regulamentului cu privire la recunoaşterea, clasificarea şi evidenţa manifestărilor ştiinţifice și a Regulamentului cu privire la evaluarea, clasificarea și monitorizarea revistelor științifice, cât și MECC pentru promovarea și includerea în contractele de finanțare a proiectului de cercetare și inovare a prevederilor, care obligă instituțiile beneficiare de fonduri publice pentru cercetare să asigure accesul deschis la rezultatele obținute în cadrul realizării proiectului.

Instrumentul Bibliometric Național (IBN) se menține în continuare drept cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la articole din revistele științifice și publicațiile conferințelor din Republica Moldova în perioada 1993-2020. În IBN este disponibilă informaţia despre revistele din RM înregistrate în baze date internaţionale de prestigiu: SCOPUS, Web of Science, DOAJ, cât și publicațiile din străinătate ale autorilor din Republica Moldova. Datorită colaborării dintre IDSI și Google, publicațiile științifice din IBN au fost indexate în proporție de 93% de Google Scholar.

În ediția din 2016 a clasamentului WEBOMETICS, IBN s-a clasat pe locul 131 din 206, fiind la jumătatea clasamentului, care se baza pe o metodologie proprie de clasificare.

WEBOMETRICS „The Ranking Web of World repositories” face parte din seria de clasamente, care includ universităţi, institute de cercetare, centre de business și spitale. Toate acestea reprezintă o inițiativă a Laboratorului Cybermetrics, un grup de cercetare care aparţine celui mai mare organism de cercetare publică din Spania: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), fondat în 2006. Laboratorul Cybermetrics este axat pe analiza cantitativă a conținutului pe Internet și pe Web, în special celui legat de procesele de generare și comunicare academică a cunoștințelor științifice.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Webometrics, IBN, clasament
Ultima actualizare:  22-09-2020 21:02:53
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova