ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

IDSI a devenit membru OpenAIRE - infrastructura europeană pentru comunicare științifică deschisă

2023-08-04   Accesări: 782  Vizitatori unici: 668

Suntem încântați să anunțăm că IDSI a devenit membru OpenAIRE – infrastructură deschisă pentru comunicare științifică din Europa, care elaborează și implementează servicii pentru Știința Deshisă.

OpenAIRE oferă cercetătorilor, organizațiilor de cercetare, agențiilor de finanțare și tuturor actorilor de cercetare și inovare o varietate de instrumente și servicii, ex. Zenodo sau OpenAIRE Graph. OpenAIRE sprijină organizațiile în dezvoltarea strategiilor, politicilor și acțiunilor de promovare a Științei Deschise în moduri practice și totodată reprezintă un efort colectiv de îmbunătățire a competențelor cercetătorilor și intermediarilor prin intermediul diverselor ghiduri și evenimente de instruire.

IDSI este unul dintre cei 4 membri noi ai OpenAIRE, alături de TU Azerbaidjan, Institutul pentru Informații Științifice și Tehnice – TECHINFORMI al Universității Tehnice din Georgia și Universitatea de Tehnologie din Graz (Austria).

Aceste instituții s-au alăturat comunității OpenAIRE cu peste 50 de organizații – o rețea puternică de experți din domeniul Științei Deschise, care își împărtășesc cunoștințele și experiențele. Pentru noii membri, acesta este unul dintre aspectele cheie ale motivului pentru care s-au alăturat OpenAIRE. Igor Cojocaru, directorul IDSI din Republica Moldova, spune: „Cu ajutorul experienței din străinătate, ne propunem să sporim gradul de conștientizare privind Știința Deschisă în rândul factorilor de decizie din Moldova”. IDSI este un institut de cercetare aplicativă, care deja promovează și implementează principiile Științei Deschise în comunitatea științifică națională și operează e-infrastructuri. Cu suportul OpenAIRE, IDSI își propune să facă bazele de date interoperabile cu infrastructurile europene, de ex. OpenAIRE Research Graph.

Pentru noii membri OpenAIRE din TU Azerbaidjan este de mare importanță accesibilitatea și interoperabilitatea depozitelor cu acces deschis. Totodată, ei își propun să promoveze politicile de Acces Deschis în țara lor și să disemineze practicile de Acces Deschis și Știință Deschisă în rândul cercetătorilor din Azerbaidjan. Aceste activități necesită pregătire, care este unul dintre domeniile cheie de competență ale OpenAIRE. „Cu sprijinul OpenAIRE, ne propunem să consolidăm instituțiile și să creăm depozite în Azerbaidjan. Dorim să creștem publicarea cu acces deschis în țara noastră și să conectăm cercetătorii noștri la comunitatea științifică europeană”, spune Khayala Hajiyeva, directorul Centrului de informare a bibliotecii la TU Azerbaidjan.

În Georgia, unde se află cel de-al treilea membru nou al OpenAIRE, Institutul de Informații Științifice și Tehnice – TECHINFORMI al Universității Tehnice din Georgia, Știința Deschisă este încă în faza incipientă. „Obiectivul nostru, printre altele, este să facem bazele noastre de date locale să respecte standardele FAIR și să le integrăm cu infrastructurile europene de cercetare”, explică Marina Razmadze, director adjunct la TECHINFORMI, care este cel mai mare furnizor de servicii informaționale din Georgia și reprezintă un institut de cercetare multidisciplinară. În Georgia a început procesul de elaborare a unei politici naționale privind știința deschisă, iar tinerii ambasadori promovează principiile științei deschise în comunitatea academică.

Al patrulea membru nou este Universitatea de Tehnologie din Graz, fiind a doua instituție din Austria care se alătură OpenAIRE. Fondată în 1811, este cea mai veche universitate tehnică din Austria. O parte esențială a strategiei TU Graz este cooperarea internațională – care a fost principala motivație pentru a deveni parte a comunității OpenAIRE, după cum spune Ilire Hasani-Mavriqi, șeful echipei RDM la TU Graz: „Când vine vorba de implementarea Științei Deschise, nu are sens să reinventăm roata. În schimb, dorim să analizăm modul în care putem utiliza infrastructurile și serviciile existente - cum sunt cele oferite de OpenAIRE."

OpenAIRE își va sprijini noii membri în drumul lor spre a deveni puncte naționale de referință pentru formare, politici și servicii în domeniul Științei Deschise - pentru că împreună, putem realiza mai mult.

Mai multe detalii pe site-ul OpenAIRE
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: OpenAIRE
Ultima actualizare:  27-03-2024 09:33:02
Sursa:   IDSI 

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova