ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Emisiunea radio "Spaţiul Public" - invitat directorul IDSI

2013-11-06

Luni, 4 noiembrie directorul IDSI dl Igor Cojocaru şi viceministrul TIC Dumitru Parfentiev au fost invitaţii emisiunii radio TRM "Spaţiul public". Emisiunea organizată cu prilejul Zilei Internetului, care se serbează anual pe 29 octombrie s-a axat pe aspecte precum utilizarea Internetului, avantaje şi riscuri, tendinţele din Republica Moldova. 

Dacă în anii precedenţi majoritatea populaţiei accesau Internetul pentru comunicare, acum 46% îl utilizează pentru a se informa şi în scopuri educaţionale. Este o schimbare calitativă. Datorăm performanţa atât cererii sporite la Internet cât şi ofertei de programe. Afirmaţiile aparţin lui Dumitru Parfentiev, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, făcute în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova.
„Avem o creștere mai mare a persoanelor care utilizează Internetul de pe dispozitive mobile – 10% din populația Moldovei. Este un trend crescător care apare, datorită dezvoltării rețelelor de a treia și a patra generație”, susține Dumitru Parfentiev.

Invitat la emisiune Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, afirmă că ne așteaptă o nouă etapă de dezvoltare a pieții Internetului, în cazul în care consumatorii nu se vor informa doar, ci vor trece la consumul de conținut direcționat. „Într-un proiect al institutului nostru, este o inițiativă a Academiei de Științe a Moldovei în care peste 75 de reviste din domeniu sunt într-o bază de date unică, peste 25 000 de publicații științifice sunt consolidate pe Internet. Mai mult de jumătate din cercetători sunt disponibili de a disemina articolele lor prin accesul liber on-line”, susține Igor Cojocaru.

Traficul de date din 2010 până în 2012 a conținutului generat doar din instituțiile de cercetare accesat de către cetățeni a crescut de 5,15 ori. „Se dublează traficul în fiecare an. Am ajuns la o perioadă de suprasaturație, când majoritatea oamenilor accesează internetul și acum accentul se pune pe calitatea conținutului”, concluzionează Igor Cojocaru.

Directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale s-a referit și la vizibilitatea instituțiilor pe Internet. „Din 1374 de biblioteci, plus 40 biblioteci științifice sau specializate, doar 71 sunt prezente pe Internet. Or, 5,16% este foarte puțin. Din 103 de muzee, doar 20 sunt prezente – 19%, iar din 1447 de instituții preuniversitare, doar 17,3%”, susţine sursa citată.

Sursa: www.trm.md
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: MTIC, Internet, Igor Cojocaru, emisiune radio
Ultima actualizare:  11-11-2013 10:58:48
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova