ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

În Moldova vor fi create primele parcuri IT. Legea a fost adoptată în lectură finală

2016-04-21   Accesări: 3755  Vizitatori unici: 1779

În Republica Moldova vor fi create parcuri IT care vor putea funcționa şi în regim „virtual”, iar pentru rezidenţi vor fi prevăzute diverse beneficii și stimulente fiscale. Legea cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației a fost adoptată de Parlament astăzi, în lectură finală.

Proiectul elaborat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor vine să susțină companiile care activează în domeniul tehnologiei informației și să le ofere o platformă competitivă pentru dezvoltare. Elementul cheie al proiectului îl constituie implementarea modelului inovativ de impozitare pentru rezidenții parcurilor IT, prin aplicarea unui impozit unic în mărime de 7%.

Parcurile vor putea activa inclusiv în regim „virtual”, iar rezidenții pot realiza genurile specificate de activitate din propriile oficii, aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul prevede expres 8 genuri de activitate, legate în mod special de elaborarea de programe, care pot fi desfășurate în cadrul IT parcurilor:
· activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat la client)
· activităţi de editare a jocurilor de calculator
· activităţi de editare a altor produse software
· activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul
· prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe
· activităţi ale portalurilor web
· activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
· alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei

MTIC estimează că măsurile întreprinse în această direcţie vor permite activizarea businessului în domeniul IT, va crește fluxul investițiilor străine în acest domeniu, care vor da, în general, un nou impuls dezvoltării industriei TI, orientată în mare parte pe creare de produse cu o inaltă valoare adaugată și destinate pentru export.

Proiectul de lege privind parcurile IT este un obiectiv cheie al Strategiei de creștere a competitivității industriei IT pe anii 2015 -2021. Acesta a fost elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu susținerea partenerilor de dezvoltare.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: parcuri IT, MTIC
Ultima actualizare:  21-04-2016 16:49:13
Sursa:   mtic.gov.md

 
2