ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Pavel Filip: Industria IT este de perspectivă şi poate asigura creşterea economică

2015-03-10   Accesări: 3228  Vizitatori unici: 1479

În Republica Moldova există toate şansele pentru a dezvolta o afacere de succes în domeniul IT. Această concluzie rezultă din raportul privind competitivitatea industriei şi serviciilor din sectorul tehnologiei informaţiei din ţara noastră, prezentat astăzi de către experţii International DataCorporation (IDC), o companie globală de cercetare şi consultanţă în tehnologia informaţiei.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a menţionat că raportul reprezintă o  radiografie a situaţiei de pe piaţa IT, care permite a privi lucrurile în complexitate de la infrastructura drumurilor până la mediul de afaceri, a identifica şi elimina constrângerile existente. Ministrul a accentuat că industria IT este una de perspectivă, care poate asigura o creştere economică, iar datele prezentate în raport vor servi la planificarea politicilor şi intervenţiilor strategice pe segmentul creşterii competitivităţii industriei IT. În acest sens, a fost evidenţiat proiectul Strategiei de creştere a competitivităţii industriei IT, care  urmează a fi examinat în şedinţă Guvern. Documentul se axează pe factori critici pentru competitivitatea industriei IT, cum ar fi mediul de afaceri atractiv, capitalul uman calificat şi promovarea ţării ca destinaţie favorabilă pentru businessul IT.

O parte componentă a Strategiei este proiectul de lege cu privire la parcurile IT, care urmăreşte crearea premiselor necesare pentru simplificarea modului de lansare şi dezvoltare a unei afaceri in domeniul IT.” Elementul-cheie al acestei iniţiative este implementarea unui model inovativ de impozitare pentru rezidenţii parcurilor IT prin aplicarea unui impozit unic. Astfel, vor fi eliminate birocraţia şi corupţia, vor fi stabilite reguli clare de activitate şi va fi asigurată previzibilitatea şi atractivitatea mediului de afaceri”, a specificat ministrul Pavel Filip.

Studiul privind evaluarea competitivităţii industriei IT prezintă o informaţie amplă privind structura pieţei locale de servicii IT, a exporturilor de servicii IT, evaluarea factorilor care alimentează competitivitatea industriei IT, precum şi intervenţiile strategice necesare pentru promovarea produselor şi serviciilor IT din Moldova.

Datorită studiului realizat de IDC cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională(USAID), managerii companiilor IT şi investitorii vor avea un instrument de evaluare a potenţialului sectorului si vor putea lua decizii bine informate pentru a dezvolta centre de servicii IT în Moldova sau a-şi creşte operaţiunile”, a menţionat Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, USAID Moldova.

Potrivit raportului, piaţa industriei IT(cu excepţia exportului) a constituit în anul 2013-152 milioane de dolari. Exportul de servicii IT în aceiaşi perioada s-a cifrat la 57 milioane de dolari. În următorii ani este preconizată o dublare a acestei cifre.

Raportul privind competitivitatea industriei şi serviciilor din sectorul tehnologiei informaţiei din Republica Moldova este realizat cu suportul proiectului USAID CEED II şi a Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională(GIZ) de către International Data Corporation (IDC), companie globală de cercetare şi consultanţă în tehnologia informaţiei.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: parcuri IT, MTIC, IT, industrie IT
Ultima actualizare:  23-03-2015 16:09:49
Sursa:    www.mtic.gov.md

 
4