ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Radu, informaticianul orb care dă o rază de speranţă oamenilor cu dizabilităţi

2015-01-20   Accesări: 2765  Vizitatori unici: 1304


Un tânăr din Constanţa creează site-uri de internet deşi este nevăzător. Îl ajută imaginaţia, o fostă colegă de facultate şi un computer special adaptat nevoilor sale. Şi-a început afacerea după ce, din cauza handicapului, nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă.

Laptopul pe care lucrează Radu Vasile are răspunsuri vocale pentru toate comenzile pe care le primeşte. Tânărul foloseşte aparatul de când a început să lucreze ca IT-ist. Spune că momentul cel mai dificil a fost în 2010, când a început să lucreze pe cont propriu.
 

„Primul meu client pentru un site a fugit în momentul în care m-a văzut. Nu a putut să înţeleagă cum eu, nevăzător, voi putea să îi construiesc site-ul respectiv”, povestește Radu Vasile.

Ideea afacerii proprii i-a venit după ce firma la care a lucrat timp de trei ani s-a închis. A încercat să se angajeze şi a fost la sute de interviuri, fără succes.
 „Voiau şi ei să vadă cum e nevăzătorul ăla care tot programează calculatoare, să bifăm şi noi treaba asta în viaţa noastră că nu am văzut cum arată. Refuzurile cele mai urâte au fost de genul: "A, eşti orb... Eu n-am chef de orbi la mine în firmă”, povestește el.

Raluca Buzoianu a fost colegă de facultate cu Radu şi acum, când are timp liber, îl ajută.„Colaborăm în special pe partea de testare. El mă pune să îi spun tot ce văd pe ercan, unde sunt elementele de design, de exemplu, să îi spun că elementul acela îl vreau mai sus, mai jos, mai la stânga, 5 pixeli, 10, paddingul de cât să fie, să se încadreze bine elementele”, spune ea.

 Acum, după patru ani pe cont propriu, Radu Vasile spune că are suficienţi clienţi cât să poată înfiinţa o mică firmă şi să angajeze câţiva informaticieni care să-l ajute.

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: specialist IT, persoane cu dizabilități, IT
Ultima actualizare:  20-01-2015 11:54:02
Sursa:   www.digi24.ro, www.adevarul.ro

 
4
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova