ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Instruire de tip BRIDGE

2017-06-11   Accesări: 2384  Vizitatori unici: 1319

Pe parcursul a două zile, 10 - 11 iunie, reprezentanți ai mass media și societății civile din Republica Moldova au participat la un seminar de instruire la subiectul „Sisteme electorale și dimensiunea de gen”.

În parteneriat cu A.O. ”Femeia Modernă” Orhei, la eveniment a participat Anastasia Ștefanița - Responsabilă de Relații Naționale și Internaționale IDSI.

Modificarea sistemului electoral este un subiect actual, pe larg discutat în spațiul public al Republicii Moldova. În acest context, instruirea abordează toată varietatea sistemelor electorale pentru a oferi o viziune clară asupra modelelor existente de transformare a votului în mandat. Participanții sunt familiarizați cu diversitatea sistemelor electorale, particularitățile și răspândirea acestora pe mapamond.

Totodată, având în vedere că femeile rămân a fi cel mai vast grup marginalizat de procesele electorale și politice din mai multe țări, participanții au făcut cunoștință cu modalitățile de integrare a dimensiunii de gen în cadrul fiecărui sistem. Există o varietate de măsuri speciale temporare de sporire a reprezentării femeilor în politica electorală, atât din practica națională cât și din cea internațională.

Seminarul este ultimul din seria de patru seminare de instruire de tip BRIDGE la subiectul „Sistemele electorale şi dimensiunea de gen”, în șirul de seminare BRIDGE planificate pentru perioada 30 mai – 11 iunie, în cadrul cărora reprezentanții partidelor politice, instituțiilor mass-media și organizațiilor nonguvernamentale de profil eu avut posibilitatea de a fi instruiți.

BRIDGE (Building Resources in Democracy, Governance and Elections) este un program de dezvoltare profesională în domeniul electoral destinat tuturor actorilor electorali a cărui curriculă se bazează pe metode de învățare a adulților, oferind participanţilor atât cunoştinţe teoretice, cât şi abilităţi practice.

Cursul a fost organizat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Comisia Electorală Centrală (CEC) din R. Moldova, în parteneriat cu Asociația Internațională a Femeilor din Managementul Electoral (WEM-International), cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernul Suediei.

Categoria: Responsabilitate Socială Cuvinte-cheie: seminar, instruire, Anastasia Ştefaniţa
Ultima actualizare:  28-06-2017 10:14:46
Sursa:   www.cicde.md, IDSI

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova