Dl Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societatii Informationale (IDSI), a participat în data de 2 august 2023, în calitate de formator la Cursul de formare continuă „Inovații în Educație”, unde a prezentat Instrumentul Bibliometric Național (IBN) ca o oportunitate de dezvoltare profesională pentru cadrele didactice. La curs au participat online peste 400 persoane din Republica Moldova și România, cadre didactice din învățământul preuniversitar și profesori universitari din diverse instituții.
În afară de IBN – cea mai mare bibliotecă electronică cu publicații științifice din Republica Moldova (RM), dl Cojocaru a prezentat și alte resurse informaționale elaborate de IDSI: platforma ȘTIU.md – ghișeu unic de acces la informațiile din sfera științei și inovării din RM; https://conferinte.stiu.md/ – plaformă națională a evenimentelor științifice planificate si desfășurate în țară; pagina IDSI TV – ghișeu unic al transmisiunilor online a tezelor de doctorat și ale altor manifestări științifice și culturale din RM.
O atenție deosebită a fost atrasă functionalităților IBN, care facilitează accesul la distanță a celor mai actuale publicații ale autorilor autohtoni, prin căutarea avansată conform diferitor criterii (cuvinte-cheie, numele autorului, denumirea organizației etc.) Un interes sporit a trezit prezentarea privind pagina autorului de lucrări publicate, pagina instituției, pagina revistei și a conferinței, clasificarea publicațiilor conform criteriilor recunoscute la nivel național, precum și generarea listei bibliografice conform standardului national ISO 690:2012.
Interesul față de IBN – Instrumentul Bibliometric Național, a fost confirmat de datele statistice din Google Analytics. După prezentarea realizată de dr. Igor Cojocaru, IBN a fost accesat de 212 cadre didactice din întreaga țară, în căutarea informatiilor de interes propriu.
Participanții au primit acces la două ghiduri de creare a conturilor în alte două resurse esențiale pentru comunicarea științifică - Google Scholar și ORCID. Drept temă pentru acasă a fost necesar să-și creeze conturi personale în aceste sisteme. Participantii au avut ocazia să acceseze în timp real resursele prezentate și să exerseze. Cei care nu au reușit sau au avut întrebări au avut oportunitatea în următoarea zi, joi, 3 august, să ducă la bun sfârșit crearea si popularea cu conținut a conturilor Google Scholar si ORCID, fiind ghidati online de dl Cojocaru.
Agenda instruirilor organizate de Asociația Obștească „Inovație în Educație de Performanță” pentru luna august este disponibilă AICI, iar noutățile sunt plasate pe pagina de Facebook a asociației.
0 |