ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Lansarea monografiei „Dimensiunea economica a Proprietatii Intelectuale”

2014-09-19   Accesări: 4462  Vizitatori unici: 1155

In perioada 30 august –4 septembrie 2014 in incinta Bibliotecii Nationale se desfasoara Salonul International de Carte, editia a XXIII-a, consacrat integrarii europene a Republicii Moldova si Anului Dumitru Matcovschi. Programul Salonului, pe langa expozitia propriu-zisa, la care au fost expuse peste 6000 de titluri de carte tiparite la 300 de edituri din 21 de tari ale lumii, a inclus si lansari de carti ale unor autori. Printre ele un loc deosebit l-au ocupat lucrarile care pun in prim-plan realizarile intelectuale ale oamenilor de cultura si stiinta din Republica Moldova.

Tinand cont de faptul ca economia mondiala moderna in ultimele decenii tot mai evident este abordata ca o economie bazata pe cunoastere, iar proprietatea intelectuala devine pilonul ei de temelie, lansarea in cadrul Salonului, a monografiei „Dimensiunea economica a Proprietatii Intelectuale”, elaborata de dr. in economie, conf. univ. Iu. Badar si editata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), a fost deosebit de oportuna.

Lucrarea a fost lansata pe 2 septembrie curent, in prezenta unui public numeros, in sala Pro-europeana a Bibliotecii Nationale, moderator fiind dr. Ion Tiganas, vicedirector general AGEPI, care a vorbit despre activitatea profesionala si didactica a dlui dr. Iu. Badar in domeniul proprietatii intelectuale, domeniu care este in permanenta expansiune, manifestandu-se in toate aspectele vietii economice si culturale.

Dna Lilia Bolocan, Director general AGEPI a mentionat in cadrul lansarii ca lucrarea „Dimensiunea economica a Proprietatii Intelectuale” este o carte mult asteptata, fiind prima carte de acest gen in Republica Moldova: „Avem azi ocazia de a tine in mainile noastre o carte de exceptie, in care este cercetat de pe pozitii economice un domeniu controversat si putin studiat in literatura economica – domeniul proprietatii intelectuale. Aceasta lucrare, credem noi, reprezinta o unealta extrem de necesara atat agentilor economici care valorifica obiectele proprietatii intelectuale, cat si celor care vor sa se dedice studiului domeniului proprietatii intelectuale”, a conchis Directorul general AGEPI.

Dr. hab. in stiinte economice, Dumitru Moldovan, membru corespondent al ASM, decanul facultatii Relatii Economice Internationale (REI) a Academiei de Studii Economice, colegul si prietenul autorului, l-a felicitat pe dl Iurie Badar cu ocazia aparitiei noii carti, mentionand ca dr. Iurie Badar, fiind un specialist calificat in domeniul problemelor economice ale proprietatii intelectuale si inovarii, evaluarii activelor nemateriale este persoana cea mai competenta sa cerceteze domeniul dimensiunii economice a proprietatii intelectuale pe fundalul tranzitiei de la epoca industriala la cea informationala.

Ceilalti vorbitori, printre care dr. hab. in stiinte economice, prof. univ. Chistruga Boris, sef Catedra REI; dr. hab. in stiinte tehnice, prof. univ. Dulgheru Valeriu, sef Catedra „Teoria Mecanismelor si Organe de Masini”, UTM; dr. in stiinte economice, conf. univ. Capsizu Valeriu, sef Catedra „Teoria Economica”, USM; dr. in stiinte economice, conf. univ. Macari Vadim, sef Sectie, Institutul National de Cercetari Economice al ASM si ME; Popa Ana, director de program, Centrul Analitic Independent „EXPERT-GRUP” s.a. au trecut in revista activitatea profesionala a autorului si au supus unei analize minutioase principalele concepte teoretice si practice expuse in lucrare.

Monografia a fost caracterizata ca una de pionierat ce supune unei cercetari profunde de ordin metodologic aspectele economice ale proprietatii intelectuale si evolutia sistemului de protectie a creatiilor spirituale in Republica Moldova. In lucrare este analizata nu doar substanta economica a proprietatii intelectuale, ci si procesul de transformare a creatiilor spirituale in produse intelectuale, bunuri economice, marfuri, avantaje competitive. Lucrarea prezinta o abordare economica a proprietatii intelectuale in calitatea acesteia de promotor al noilor tehnologii si resursa in permanenta extindere a cresterii economice. Ea imbina aspectele teoretice si practice ale dimensiunii economice a proprietatii intelectuale si a principalelor ei componente, principiile si specificul functionarii capitalului intelectual, activelor nemateriale si a pietei produselor intelectuale.

Dr. Iu. Badir, sef Directie economie si finante AGEPI, a multumit celor prezenti pentru aprecierile elogioase la adresa monografiei lansate si a mentionat ca rezultatele activitatilor intelectuale in expresia lor economico-financiara de active nemateriale devin factorul determinant al cresterii economice care sunt in stare sa asigure stabilitatea activitatii economice si prosperitatea tarii, iar numeroasele probleme ce tin de aspectele economice ale valorificarii proprietatii intelectuale, care in cadrul prezentei lucrari au fost nominalizate isi asteapta solutionarea.

Monografia „Dimensiunea economica a Proprietatii Intelectuale” poate contribui la extinderea orizontului cunoasterii economice in tara noastra, la constientizarea rolului dominant al proprietatii intelectuale, cunostintelor si informatiilor in economia moderna, precum si servi drept calauza in activitatea respectiva atat pentru managerii intreprinderilor care utilizeaza active nemateriale, cat si pentru profesori si studenti, evaluatori independenti etc.

Mentionam ca AGEPI participa in cadrul Salonului International de Carte cu un stand informational la care sunt prezentate o serie de publicatii de popularizare a cunostintelor privind multiplele aspecte ale protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala. 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: lansare
Ultima actualizare:  09-12-2014 15:25:34
Sursa:   AGEPI 

 
3
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova