ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Lansarea proiectului „Elaborarea unui studiu de fezabilitate privind comunicarea dintre registrele naționale“

2018-06-12   Accesări: 2650  Vizitatori unici: 1532

Compania cehă DATAB consult s.r.o. și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale au organizat la 5 iunie curent un seminar de lansare a proiectului „Elaborarea unui studiu de fezabilitate privind comunicarea dintre registrele naționale“. Proiectul se defășoară în cadrul programului Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă - Suport pentru comerț - Republica Moldova, în conformitate cu prevederile Protocolului Comisiei interguvernamentale privind cooperarea economică între Republica Moldova și Republica Cehă.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie analiza sistemelor informatice existente în administrația publică din Republica Moldova, componentele lor individuale precum și identificarea unor posibilități optime de asigurare a interoperabilității, inclusiv a unor propuneri de soluții. În opinia organizatorilor evenimentului, realizarea acestui obiectiv este posibilă doar prin cooperare strânsă între echipa de proiect și reprezentanții instituțiilor și autorităților relevante.

Lucrările seminarului s-au desfășurat în incinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, avându-i protagoniști pe dr. Igor Cojocaru, director IDSI, Jiří BUKVIC, Manager de proiect, director DATAB, s.r.o., Vratislav Datel și Vladimíra Hloušková, experți în cadrul proiectului. Cercetători, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice au luat în dezbatere probleme privind

-    Justificarea necesității de abordare a interoperabilității și intercomunicațiilor ditre registrele naționale

-    Serviciile partajate în administrația publică

-    Beneficiile operațiunilor care se defășoară în cadrul registrelor naționale.

Discuțiile s-au desfăurat într-o atmosferă de viu interes pentru problemele privind schimbul de date și interoperabilitatea în seviciile sistemului de guvernare electronică, participanții la discuții abordând subiecte importante precum interoperabilitatea și managementul datelor în cadrul e-Guvernării, rolul metadatelor în administrația publică și instituirea Registrului Metadatelor, în baza experienței Republicii Cehe, perspectivele de dezvltare a unor soluții de servicii publice interoperabile ș.a.
 

 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: Igor Cojocaru, IDSI-co-organizator, IDSI, DATAB consult s.r.o., Cehia, interoperabilitate, Mihai Grecu, Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Cehă
Ultima actualizare:  27-11-2018 18:02:35
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova