ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Lansarea proiectului Academiei Române – CoRoLa – la Chișinău (AȘM, 25 mai 2018)

2018-05-22   Accesări: 895  Vizitatori unici: 371

La Chișinău, în data de 25 mai a.c., la Academia de Științe a Moldovei, va avea loc evenimentul de lansare a proiectului prioritar al Academiei RomâneCoRoLa (COrpus of ROmanian LAnguage – Corpus computațional de referință pentru limba română contemporană – http://corola.racai.ro/), realizat în perioada 2014-2017 prin participarea  Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din București și a Institutului de Informatică Teoretică din Iași.

CoRoLa reprezintă o colecție de texte contemporane (de după 1945) (în versiune scrisă și orală), având dimensiuni foarte mari (cca 1 miliard de ocurențe, adică întrebuințări ale cuvintelor, și peste 300 de ore de înregistrări vocale). Corpusul este completat cu un set de metadate (care se referă la autor, data publicării, editură, genul literar al textului etc.) și adnotări care prezintă informații de natură lingvistică și gramaticală. Lansarea proiectului CoRoLa la București a avut loc pe 14 decembrie 2017, în incinta Amfiteatrului „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Tematica evenimentului ce urmează să se producă la Chișinău se va desfășura sub genericul INFORMATICA ÎN SLUJBA LIMBII ROMÂNE. Resurse și cercetări de lingvistică computațională și va aduce în vizorul publicului interesat problematica foarte actuală a corpusurilor computaționale, unul dintre acestea, în plin proces de extindere, fiind CoRoLa. Câțiva dintre membrii echipei proiectului – cercetători și doctoranzi de la Institutului de Informatică Teoretică, Academia Română, Filiala Iași, vor prezenta următoarele comunicări: Dan CRISTEA. CoRoLa, sau petalele informatice ale limbii române (O privire cuprinzătoare asupra resurselor de lexicografie computațională românească existente și în dezvoltare, precum și o viziune integratoare asupra lor); Mihaela ONOFREI. CoRoLa în mâinile lingviștilor (Exerciții de acces la corpus); Cecilia BOLEA. Ajutați-ne să creștem CoRoLa! (Exerciții de dezvoltare a corpusului adresate voluntarilor); Alex MORUZ. Noul eDTLR (Noi dezvoltări la “Dicționarul tezaur al limbii române în format electronic”). O scurtă comunicare va fi prezentată și de cercetătorii din R. Moldova Elena UNGUREANU, Igor COJOCARU. Un corpus deschis pentru Știința deschisă.

La eveniment vor participa cercetători de la: Institutul de Filologie Română “B.P. Hasdeu”, Institutul de Matematică și Informatică și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale

Lansarea va avea loc vineri, 25 mai 2018, 14:00, în Sala Mică a AŞM (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 1, et. II).

Sunt invitați toți doritorii.
 

Elena Ungureanu

 

 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: CoRoLa, Academia Română
Ultima actualizare:  29-05-2018 09:15:06
Sursa:   IDSI

 
2