ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Măsura în toate - un instrument eficient pentru diminuarea riscurilor utilizării excesive a tehnologiilor mobile

2018-03-16   Accesări: 2095  Vizitatori unici: 1263

Trăim în era tehnologilor, așa că, volens nolens, acestea încearcă să ne acapareze, cu pași grăbiți, o bună parte din viețile noastre. Printre acestea se numără și telefonul mobil, fără de care, astăzi, nu ne putem imagina activitatea. Din păcate, frecvența cu care este folosit acest aparat îl face sa fie dăunător sănătății noastre, în special copiilor.

La 15 martie curent, în cadrul talk-show-ului Impact de la Canal 3, s-a desfășurat o discuție la tema ”Telefonul, un pericol”. Emisiunea a durat o oră și a fost transmisă în direct la Canal 3. Printre invitații emisiunii a fost și directorul IDSI, dr. Igor Cojocaru, alături de Angela Prisăcaru, consultant principal la Direcția Învățământ General, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Valentina Lungu, metodist coordonator în cadrul Programului Educațional Pas cu Pas;  Nadejda Gorincioi, medic epileptolog, șefa Secției de Epileptologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Chișinău.

În cadrul emisiunii, s-a pus accentul, în mare parte, pe efectele negative ale utilizării telefoanelor mobile. Acestea, la rândul lor, au fost discutate din diverse aspecte. Vârsta potrivită pentru utilizarea telefonului mobil și dozarea utilizării acestuia, efectele nocive asupra copiilor cauzate de telefonul mobil, modificări comportamentale și psihologice survenite în cazul utilizării în exces a telefonului mobil au fost printre subiectele de bază puse în discuție în această emisiune.

Directorul IDSI, dr. Igor Cojocaru, a pus accentul pe educarea unui sentiment al măsurii ”Noi avem nevoie de a educa măsura în toate”. De asemenea a pus accentul pe importanța conținutului de valoare, susținând următoarele: ”Eu pot să menționez ce probleme avem noi în țara noastră. Noi avem foarte puțin conținut de calitate. Noi ducem o lipsă de conținut pentru a atrage atenția acelei genreații pentru a privi lucrurile bune. Noi avem puține conținuturi în format digital educaționale. Noi avem foarte multe manuale, dar ar fi bine să fie manuale electronice, care să concentreze atenția copiilor în pauze pentru a răsfoi o carte în format electronic. [...] Noi avem nevoie de exerciții mintale”.

În scopul dezvoltării intelectuale, IDSI a creat IBN - Instrumentul Bibliometric Național - cea mai mare bază de date cu Acces Deschis la conținut științific din toate domeniile, creat de cercetătorii, profesorii din țară, care astăzi are peste 58 mii de publicații. Recent am reușit să aducem și 2  reviste din domeniul fizicii și matematicii din România, care ar fi foarte utile pentru pregătirea de Bacalaureat la Fizică și Matematică (revista Evrika și Revista de Fizică și Matematică Aplicată CYGNUS).
 

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: telefon mobil, tehnologia informatiei
Ultima actualizare:  23-03-2018 14:35:14
Sursa:   IDSI

 
1
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova