ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Republica Moldova, printre liderii mondiali după viteza de acces la Internet

2013-11-04

Potrivit studiilor NetIndex, Republica Moldova se plasează pe locul 7 între 186 de state ale lumii după viteza de încărcare pe Internet (Upload -28.38 Mbps) şi pe locul 16 după viteza de descărcare (Download 29.93 Mbps).

A crescut şi numărul utilizatorilor de Internet. În oraşe peste 57% din populaţie accesează internetul, iar la sate - 45%.” Bucură faptul că internetul nu mai este folosit preponderent pentru Skype. 46% din cetăţenii ţării utilizează Internetul pentru a se informa, iar 30 la sută în scopuri educaţionale. Suntem lideri în regiune şi după numărul „ nativilor digitali”- persoane care nu îşi imaginează viaţa în afara spaţiului virtual”, a menţionat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.

Peste 53% din gospodăriile casnice dispun de cel puţin un calculator conectat la Internet, iar 73,7% din acestea au acces la Internet în bandă largă la un punct fix. Tot mai des sunt folosite plăţile electronice. 37,7% din utilizatorii de internet fac cumpărături on-line.

Majoritatea populației care dispune de calculatoare personale se află în mediul urban - 70 % . Populația activă ştie să utilizeze calculatorul, cei mai activi fiind tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

„Potrivit Strategiei „Moldova Digitală 2020”, aprobată recent de Guvern, fiecare localitate din ţară urmează să aibă cel puţin un punct de prezenţă a fibrei optice. Prin acest document de politici TIC încurajează creşterea numărului de servicii electronice şi a calităţii acestora. Strategia se axează pe trei piloni: infrastructură și acces, conținut digital și servicii electronice, capacități și utilizare. Pe orizontală, valabil pentru toți trei piloni este securitatea cibernetică prin crearea unui mediu digital sigur și protejat”, a accentuat Pavel Filip.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Internet
Ultima actualizare:  04-11-2013 13:12:52
Sursa: