ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Noaptea cercetătorilor europeni 2016 – eveniment de promovare a ştiinţei, ediţia a III-a, transmis online de către IDSI

2016-09-26   Accesări: 4833  Vizitatori unici: 1883


La 23 septembrie, anul curent, toată comunitatea științifică din Republica Moldova a sărbătorit ”Noaptea cercetătorilor europeni”. Bineînțeles, la această sărbătoare s-au alăturat și toți doritorii de a  afla cât mai multe lucruri despre ce este știința și rolul acesteia în societate. În 2016, acest eveniment de popularizare a ştiinţei a avut loc în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene şi din ţările învecinate.

La Chișinău,  ”Noaptea cerectătorilor” a fost la a treia ediție, debutând în anul 2013. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Academiei de Științe a Moldovei, fiind susţinut prin fonduri europene în cadrul proiectului "Suport financiar acordat RM pentru participarea la programul cadru HORIZON 2020".
La inaugurarea orășelului academic, alături de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a participat și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Ambasadorul, însoțit de președintele AȘM și alți oficiali, au vizitat corturile din orășelului academic și au discutat cu cercetătorii. Directorul IDSI, dr. Igor Cojocaru, i-a vorbit excelenței sale despre mai multe rezultate obținute pe parcursul activității institutului:

* Proiectul DataRevolutionMD - ”Organizarea procesului de cartografiere a ecosistemului de date din Republica Moldova” și Raportul pe țară "Cartografierea ecosistemelor pentru Revoluția Datelor în Republica Moldova".
* IBN (Instrumentul Bibliometric Național) – baza de date națională a articolelor publicate în revistele științifice din Republica Moldova (peste 46 000 publicații) cu noile funcționalități de afișare a paginii autorului, co-autorat etc.

IDSI a promovat accesul deschis la conținutul științific (17 reviste din cele 67 reviste acreditate sunt înregistrate în DOAJ). În conformitate cu Strategia Cercetare-Dezvoltare 2020 - până în 2017, toate revistele acreditate urmează a fi înregistrate în DOAJ.

Standul IDSI a fost vizitat de mai mulți tineri, interesați de efectuarea stagierilor în IDSI, cercetători, care puteau verifica online publicațiile lor, membri ai colegiilor de redacție, manageri de instituții care au făcut cunoștință în detaliu cu noile funcționalități ale soluțiilor dezvoltate de IDSI.

Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a fost partener al evenimentului ”Noaptea cerectătorilor europeni” 2016. Evenimentul a fost transmis on-line de către IDSI.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: ştiinţa, popularizarea științei, Noaptea Cercetătorilor, IDSI - partener, IDSI, 2016
Ultima actualizare:  26-09-2016 11:44:30
Sursa:  

 
2
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova