ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Moldova ocupă locul 62 în clasamentul internaţional după nivelul de dezvoltare a sectorului TIC

2012-11-16

Republica Moldova se plasează pe locul 62 din 155 de state în clasamentul internaţional după nivelul de dezvoltare a sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi pe locul 4 în clasamentul regional al ţărilor CSI. Aceste date se conţin în raportul anual cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial „Measuring the Information Society 2012” realizat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor.

Astfel, Republica Moldova a acumulat 4.55 puncte după indicele dezvoltării TIC (indicele IDI), ceea ce reprezintă o creştere cu 0.08 puncte faţă de ratingul precedent. Valoarea indicelui IDI obţinut de ţara noastră este cu 0.4 puncte procentuale mai mare comparativ cu media mondială şi depăşeşte cu 0.12 puncte media din statele CSI. În opinia experţilor UIT, în Moldova sectorul TIC este unul din principalii promotori ai schimbărilor din societate şi mediul de afaceri şi menţine o dinamică ascendentă. Primele 3 poziţii în clasament au fost ocupate de Coreea, Suedia şi Danemarca.

Potrivit raportului, în pofida diminuării cu 30 la sută a preţurilor la serviciile TIC la nivel mondial, în Republica Moldova costul acestora rămâne deocamdată înalt în comparaţie cu venitul naţional brut pe cap de locuitor. În clasamentul celor 161 de state după nivelul Coşului serviciilor TIC ( indicele IPB), Moldova ocupă locul 105 cu o valoare de 5.9. Ţările vecine, România şi Ucraina, s-au poziţionat pe locurile 61 şi respectiv 62. Primele locuri în clasament după acest indice au revenit regiunii Macao (China) şi Norvegiei.

Raportul cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial este efectuat de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor pentru al 5 an consecutiv şi stabileşte ratingul ţărilor după nivelul de dezvoltare şi penetrare a indicatorilor sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi accesibilitatea serviciilor TIC pentru populaţie.

Sinteza Raportului anual al UIT cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial "Measuring the Information Society 2012"

Raportul publicat de UIT "Measuring the Information Society 2012"

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: ITU, raport, TIC
Ultima actualizare:  16-11-2012 13:20:33
Sursa: