ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

A fost inaugurat Kilometrul Zero la Chişinău

2012-11-23

Inaugurarea Kilometrului Zero la ChişinăuLa Chişinău a fost inaugurat „Kilometrul zero”- însemn geografic,istoric şi cultural, care este punctul simbolic de unde se calculează distanţa până la orice destinaţie de pe glob. Compoziţia reprezintă o roză a vânturilor, între razele căreia sunt gravate punctele geografice cardinale şi distanţa până la principalele oraşe de pe continentul euro-asiatic.

Ceremonia oficială a fost deschisă de directorul ÎS „ Poşta Moldovei” Ştefan Munteanu, care a mulţumit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Primăriei municipiului Chişinău şi partenerilor pentru susţinerea acordată în realizarea acestui proiect.

Prezent la eveniment, primarul Capitalei Dorin Chirtoacă a menţionat că prin instalarea Kilometrul zero tradiţia europeană vine la Chişinău. El a remarcat că deloc întâmplător acest însemn a fost instalat în faţa Oficiului Poştal Central. Din cele mai vechi timpuri distanţa dintre diferite oraşe se calcula luând ca bază oficiile poştale.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a accentuat că evenimentul are o semnificaţie deosebită atât pentru municipiul Chişinău, cât şi pentru Republica Moldova.

„ Prin acest gest vrem să aducem mesajul că în era tehnologiei informaţiei, când locul scrisorilor tradiţionale este luat de e-mailuri, Poşta Moldovei rămâne o instituţie importantă care asigură legătura dintre societate şi Guvern. În Strategia Moldova Digitală 2020 este prevăzut ca peste opt ani cetăţenii Republicii Moldova vor avea nevoie de un singur document - buletinul de identitate, restul actelor, în caz de necesitate, vor fi obţine în oficiile poştale din baza centralizată de date”, a concretizat Pavel Filip.

Ministrul TIC a specificat că acest însemn are nu doar o valoare istorică, dar şi utilitară. El va permite elaborarea unor hărţi ale oraşului Chişinău, precum şi a întregii ţări şi va deveni un punct de atracţie turistică. Compoziţia este realizată în bronz şi granit de arhitectul Victor Vieru şi sculptorii Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc. Actualmente, kilometrul zero poate fi întâlnit în mai multe oraşe ale lumii, între care Bucureşti, Paris, Moscova, Kiev, Sidney, Beijing.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: MTIC, Moldova digitala - 2020
Ultima actualizare:  23-11-2012 11:52:38
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova