ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

E-mail-ul după 40 de ani: oamenii trimit 145 de miliarde de mesaje zilnic

2012-12-03


E-mail-ul are peste 40 de ani de când a fost folosit pentru prima dată, dar încă nu s-a demodat. Între timp, au apărut reţelele sociale, diversele tipuri de aplicaţii pentru mesageria instant şi chiar SMS-ul, dar încă se trimit miliarde de mail-uri zilnic.

Pe măsură ce s-a dezvoltat telefonia mobilă, s-a dezvoltat şi serviciul de poştă electronică. Google şi-a lansat serviciul de mail printre primele sale produse şi a oferit un spaţiu de generos de stocare a mesajelor. Yahoo! s-a afirmat, de asemenea, prin serviciul de mail oferit utilizatorilor, adresă care se dubla ca ID (Identity Document) de conectare pe Messenger

Astăzi, se trimit în jur de 145 de miliarde de mail-uri pe zi, conform „Mashable“. Cele mai multe sunt cele în interes profesional, aproximativ 89 de miliarde, iar restul de 56 de miliarde vin de la familie şi prieteni. Desigur că în toată această „avalanşă“ de mesaje sunt şi cele de tip spam. Aproximativ 65% din mail-uri sunt cu publicitate nedorită, dar filtrele actualelor servicii reuşesc să le oprească.

Reţelele sociale ca Facebook au ajuns să acapareze mare parte din timpul petrecut online, dar circa 11 ore sunt dedicate citirii şi răspunderii diverselor mail-uri pe care le primeşti. Iar 27% din toate aceste mail-uri citite sunt deschise pe dispozitive mobile, categorie în care predomină smartphone-urile şi tablete.

Pe Pământ sunt şapte miliarde de locuitori, dar doar 3,3 miliarde au conturi de mail. Domină în proporţie de 75% conturile personale, celelalte fiind create în interes de serviciu. Totuşi, în acel procent de 25%, compania RIM cu telefoanele Blackberry a crescut, oferind o securizare mai bună pentru acest tip de conturi.

Inventatorul e-mail-ului este considerat a fi programatorul american Raymond Tomlinson. Tot el este şi cel care a folosit pentru prima dată simbolul „@“ (sau „coadă de maimuţă“, după cum i se mai spune în română) pentru a realiza legătura dintre o adresă şi numele utilizatorului. Asta se întâmpla în 1971, iar primul mesaj al lui Tomlinson a fost: „QWERTYUIOP“.

Sursa: eco.md

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: mail
Ultima actualizare:  03-12-2012 09:18:59
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova