ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Catalogul datelor guvernamentale deschise - un exerciţiu de inventariere a datelor cu caracter public

2012-12-13


Centrul de Guvernare Electronică a lansat Catalogul datelor guvernamentale deschise, un registru al informaţiei cu caracter public, colectată de ministere. Scopul catalogului este de a încuraja deschiderea acelor datelor publice deţinute de autorităţi care nu au fost publicate încă sau au fost făcute publice în formate închise ce nu permit reutilizarea acestora. O altă funcție a catalogului este identificarea datelor care lipsesc pe portalul date.gov.md.

Catalogul oferă posibilitatea vizualizării modului în care autorităţile publice centrale deschid seturile de date. Pentru o identificare rapidă a datelor care prezintă interes, seturile de date pe care le publică ministerele pot fi sortate și filtrate cu ajutorul noului sistem de organizare a informației.

Catalogul datelor guvernamentale deschise este deja publicat pe date.gov.md și poate fi consultat la adresa http://data.gov.md/raw/933. În prezent, există instituții care nu au publicat încă niciun set de date pe portal. Catalogul este actualizat periodic, pe măsură ce mai multe instituţii vor transmite catalogul lor. Fiecare minister în parte va actualiza catalogul său de date publice, la nevoie, pe măsură ce informații cu caracter public sunt identificate

Lansarea Catalogului datelor guvernamentale deschise se înscrie în Planul de acţiuni pentru o guvernare deschisă, aprobat prin hotărâre de Guvern, pe 4 aprilie 2012. Planul de Acțiuni include măsuri menite să contribuie la creșterea transparenței în procesul de guvernare, participarea activă a cetățenilor la luarea deciziilor, gestionarea eficientă a resurselor publice și îmbunătățirea calității serviciilor.

Membrii societăţii civile, ai sectorului privat, jurnaliştii, dar şi cetăţenii simpli sunt invitaţi să studieze acest Catalog, să sugereze datele pe care doresc să le regăsească în el, să contribuie la identificarea informaţiei publice omise în Catalog şi să utilizeze datele deja deschise publicate pe portal. În acest mod, cetăţenii pot contribui la transparentizarea Guvernului şi la prioritizarea informaţiei în procesul deschiderii şi publicării datelor publice.

Platforma date.gov.md este un pilon-cheie pentru agenda de Modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare) și are drept scop facilitarea accesului cetăţenilor la datele ministerelor și instituțiilor administrației publice centrale. Inițiativa Date Deschise exprimă interesul Executivului pentru dezvoltarea unei guvernări transparente și aplicarea inovaţiilor în sprijinul cetățenilor. În acest fel, autoritățile devin mai receptive, iar cetăţenii pot participa activ la procesul de luare a deciziilor.
Platforma date.gov.md a fost lansată într-o versiune îmbunătăţită pe 14 decembrie 2011. Până acum au fost deschise 531 seturi de date, de către 35 de autorităţi publice centrale.

Datele publice sunt datele la care accesul public este nelimitat şi înseamnă fapte, noţiuni, fenomene, evenimente, însuşiri, indici, instrucţiuni etc., reprezentate sub o formă convenţională, adecvată comunicării, interpretării sau prelucrării manuale ori cu mijloace automate.

Sursa: egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Centrul de e-Guvernare, date deschise, date.gov.md
Ultima actualizare:  13-12-2012 16:54:07
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova