ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Standarde internaţionale în domeniul securităţii informaţiei discutate la Clinica juridică

2012-12-17


Centrul de Guvernare Electronică a organizat, la 12.12.2012 a doua sesiune a Clinicii juridice în domeniul e-Guvernării pe tema „Standardele internaţionale pentru securitatea informaţiei: aspecte juridice”. La eveniment au participat experți străini, reprezentanți ai ministerelor și ai altor instituții guvernamentale.

Participanții au discutat despre racordarea standardelor internaţionale în domeniul securităţii informaţiei la cadrul naţional.

Consultantul internaţional al Băncii Mondiale, Dr. Duncan Hine, a vorbit despre avantajele şi dezavantajele standardelor internaţionale: „Sunt o mulţime de confuzii asupra modului de utilizare a unui standard. Implementarea standardelor nu garantează securitatea sută la sută. Există norme scrise într-un mod pur tehnic, există norme generale care nu impun anumite activităţi. În Europa de Vest sunt o mulţime de companii care pot să ofere o consultanţă calitativă în domeniu. Standardele internaționale au creat condiții mult mai favorabile de colaborare între țări. Ele trebuie totuși aplicate cu grijă în scopul asigurării relevanței acestora pentru fiecare țară în parte.”

La rândul său, Veaceslav Pușcașu, manager Securitatea Informației la Centrul de Guvernare Electronică a explicat că „În lume există două școli de standarde în domeniul securității informației – americană, care este mai “precisă” și europeană, care este mai “liberală”. Când se decide să fie aplicată o anumită normă , se recomandă să se ia în considerare standardele echivalente elaborate de ambele școli”.

Participanții au venit cu recomandări concrete pentru buna implementare a politicilor de securitate informaţională în cadrul instituţiilor publice.

Centrul de Guvernare electronică va organiza cu regularitate ședințe ale Clinicilor Juridice. Întâlnirile vor avea loc cu o periodicitate stabilită de comun acord cu participanţii. Centrul de Guvernare Electronică îşi asumă rolul de organizator şi moderator și asigură sumarizarea concluziilor discuţiilor şi informarea factorilor de decizie pe marginea subiectelor abordate.

Iniţiativa de a organiza Clinici Juridice face parte din strategia Centrului de Guvernare Electronică (CGE) de promovare a dialogului activ şi implicării profesioniştilor în procesul de perfecţionare a cadrului juridic.

Prima Clinică Juridică a fost lansată în luna octombrie 2012, în cadrul Săptămânii Securităţii Informaţiei în Guvern.

Sursa: egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Banca Mondiala, Centrul de e-Guvernare, securitatea informaţiei
Ultima actualizare:  17-12-2012 09:06:46
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova