ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

La Chişinău ar putea fi creată o Agenţie pentru dezvoltarea sectorului TIC

2012-12-24


Oportunităţile creării în Republica Moldova a unei Agenţii pentru dezvoltarea sectorului TIC şi experienţa Armeniei în acest domeniu au fost discutate în timpul întrevederii ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, cu directorul executiv al Agentiei de dezvoltare TIC din Armenia, Bagrat Yengibaryan.

Ministrul Pavel Filip a informat despre ultimele evoluţii în sectorul TIC din Moldova, referindu-se în special la elaborarea Strategiei Moldova Digitală 2020 si a Strategiei de competitivitate TIC. Sectorul TIC este un catalizator pentru relansarea economiei ţării si oprirea exodului de cetăţeni, iar experienţa Armeniei în acest sens este utilă pentru Moldova, a accentuat Pavel Filip.

Expertul din Armenia a confirmat disponibilitatea ţării sale de împărtăşi din experienţa ascensiunii domeniul TIC. În 2001 Guvernul armean a declarat dezvoltarea TIC o prioritate naţională, iar Banca Mondială a acordat susţinere pentru crearea primului IT-incubator. În prezent în Armenia activează peste 400 de companii IT , 70 la sută dintre care sunt cu capital strain. Cifră de afaceri a acestora depăşeşte 300 mln de dolari SUA. Pentru găsirea consensului si implemenatrea politicilor dialogul dintre stat şi sectorul privat este mediat de o Agenţie de dezvoltare TIC, a precizat expertul. www.eif.am

Discuţiile iniţiate în format restrâns au continuat în cadrul unui brainstorming cu participarea specialiştilor MTIC, experţilor locali, reprezentanţilor companiilor IT şi ai mediului academic. In cadrul discuţiilor s-a constatat necesaitatea creării unei instituţii responsabile de implementarea strategiei si dezvoltarea sectorului, aceasta urmeaza să asigure colaborarea între părţile interesate din sectorul public, privat si comunitatea academică şi să aprofundeze relaţiile cu partenerii de dezvoltare.

Viceministrul TIC, Dona Şcola, a mulţumit conducerii proiectului USAID CEED II pentru susţinerea acordată în elaborarea Strategiei de competitivitate şi a specificat că Moldova şi Armenia au multe similitudini: sunt comparabile ca dimensiune şi după numărul de populaţie , au o istorie modernă comună, au un potenţial uman creativ.

În continuarea discuţiilor purtate urmează să fie completată Steategia de dezvoltare a sectorului TIC şi identificat conceptul, modelul şi competenţele unei viitoare Agenţii de dezvoltare TIC în Moldova.

Sursa: mtic.gov.md

La eveniment a participat directorul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale dl Igor Cojocaru şi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu.

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Strategia Moldova digitală 2020, strategia de competitivitate TIC, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Igor Cojocaru, IDSI, TIC
Ultima actualizare:  24-12-2012 17:37:35
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova