ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

e-DOCUMENTE NORMATIVE ÎN CONSTRUCŢII – ACCES RAPID ŞI SIMPLU LA BAZA DE DATE ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR

2013-01-15

Guvernul lansează primul serviciu electronic din anul 2013- e-DOCUMENTE NORMATIVE ÎN CONSTRUCŢII - www.ednc.gov.md. Platforma este implementată de Centrul de Guvernare Electronică în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Noul serviciul electronic simplifică accesul la documentele din domeniul construcțiilor.

Accesând portalul servicii.gov.md sau portalul www.ednc.gov.md, cetățenii, funcţionarii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, experţii în domeniu și agenţii economici pot găsi întreaga bază de date a documentelor normative în construcții, valabilă pe teritoriul Republicii Moldova şi actualizată în timp real. În acestecondiţii, ei sunt la curent cu ultimele modificări în domeniu, și au acces la o sursă sigură de informații.

„Ne propunem să oferim cetăţenilor condiţii de activitate moderne, mai puţin birocratizate. Vrem să fim competitivi și deschişi faţă de cetăţeni, iar noile tehnologii ne ajută să atingem acest obiectiv.”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan.

Potrivit directoarei Centrului de Guvernare Electronică (CGE), Stela Mocan, „Accesul la servicii publice de calitate crește. Tehnologiile simplifică interacțiunea dintre cetățeni și autorități. Până în 2020, Guvernul își propune să digitizeze toate serviciile oferite cetățenilor”.

Iurie Socol, şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice din cadrul ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a explicat de ce a fost nevoie de lansarea seviciului e-Documente normative în construcţii: „În activitatea sa, companiile de construcţie şi autorităţile publice locale trebuie să dispună de acces la normativele în construcții pentru ca proiectele elaborate sau aprobate să nu contravină cadrului legal şi normelor de securitate în domeniu, mai ales că ţara noastră este poziţionată într-o zonă cu risc sporit de seismicitate şi alunecări de teren. În acest sens este evidentă necesitatea existenţei unei baze de date a documentelor normative în construcţie cu acces public, actualizată permanent. Platforma creează transparenţă în domeniul reglementării construcţiei în Republica Moldova”.

Noul sistem oferă o serie de beneficii: căutarea în baza de date este mult simplificată, cetăţenii au acces la discuții si dezbateri publice online despre normativele în construcții și pot accesa documente cu drept de autor în format electronic sau tradițional.

Sursa: www.egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: e-servicii, Centrul de e-Guvernare
Ultima actualizare:  15-01-2013 17:43:14
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova