ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Aproape jumătate dintre cetățenii moldoveni sunt satisfăcuți de calitatea serviciilor electronice

2013-01-29

În Republica Moldova, serviciile electronice sunt tot mai des accesate de cetăţeni, în special de cei tineri şi cei cu studii superioare. 49% dintre moldoveni sunt mulțumiți de calitatea prestării serviciilor publice electronice. Așa arată datele sondajului ”Percepția, asimilarea și susținerea de către populație a e-Transformării Guvernării”, realizat în perioada octombrie-noiembrie 2012.

Potrivit studiului, aproape jumătate dintre persoanele chestionate (48%) consideră că Guvernarea electronică va aduce avantaje cetăţenilor. Circa 31% dintre respondenţi susțin că sprijină cu fermitate e-Transformarea Guvernării în Republica Moldova. Aproximativ 57% dintre participanţii la studiu afirmă că doresc să acceseze e-Serviciile publice prin/cu aujutorul calculatorului sau telefonului mobil, iar 60 la sută ar recomanda altora (cunoscuţi, rude, prieteni) să folosească serviciile publice în format electronic.

Majoritatea cetățenilor care accesează serviciile publice electronice au vârste cuprinse între 18-35 de ani, deţin funcţii de conducere în instituţiile publice şi private, sunt specialişti cu nivel superior de calificare, funcţionari administrativi și au venituri de peste trei mii de lei.

Cei mai mulți din respondenți care au accesat e-Servicii in ultimele 12 luni, au utilizat serviciul de verificare a facturilor fiscale – serviciu prestat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Aproximativ 30% dintre cei chestionați au spus că folosesc această platformă. Serviciul de verificare a actelor de studii, prestat de Ministerul Educaţiei, a fost accesat de 25% dintre persoanele chestionate, iar cel de verificare a datelor personale al Întreprinderii de Stat „Registru” este utilizat de 23 la sută din respondenți.

Potrivit studiului ”Percepția, asimilarea și susținerea de către populație a e-Transformării Guvernării”, 58% din respondenţi deţin cel puţin un calculator.

Totodată 53% din gospodăriile casnice au conexiune la Internet. Alte 5% sunt dotate cu computere, dar nu au conexiune la Internet. Gradul de dotare a gospodăriilor cu calculatoare şi conexiune la Internet depinde de vârsta şi veniturile respondenţilor.

Sondajul Anual 2012 ”Percepția, asimilarea și susținerea de către populație a e-Transformării Guvernării” a fost realizat de către consorțiul Institutul de Politici Publice și Magenta Consulting la comanda Centrului de Guvernare Electronică.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 3000 de respondenți și a avut drept scop determinarea nivelului de înțelegere, acceptare și susţinere de către cetățeni a e-Transformării Guvernării. Marja de eroare constituie ± 1.7% la un interval de încredere de 95%.

Pentru a vedea versiunea integrală a sondajului, în limbile română şi engleză, accessaţi aceste linkuri:

RO  

ENG

Sursa: www.egov.md

Categoria: Organizatii TIC in Moldova Cuvinte-cheie: Centrul de e-Guvernare, servicii electronice, sondaj
Ultima actualizare:  30-01-2013 18:26:38
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova