ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Net Children go mobile / Copiii internetului devin mobili: Un proiect european

2013-02-11

Marți, 29 ianuarie 2013, a fost lansat proiectul european Net Children Go Mobile/ Copiii internetului devin mobili legat de experiențele online ale copiilor prin intermediul dispozitivelor mobile.

Conform rezultatelor proiectului EU Kids Online din 2010, aproximativ o treime dintre copiii europeni accesează internetul prin intermediul telefoanelor mobile și al altor dispozitive portabile. Azi, dispozitivele media mobile convergente precum smartphone-urile și tabletele sunt din ce în ce mai populare printre copiii europeni. O astfel de adopție rapidă și schimbările asociate cu accesul mobil la internet de acasă, școală și alte locații externe oferă copiilor potențiale noi oportunități (incluziune digitală, competențe digitale, oportunități de învățare, participare și sociabilitate) în același timp expunându-i la noi riscuri (utilizare excesivă, retragere și renunțarea la comunicarea față în față, riscuri comerciale și de protecția datelor personale legate de serviciile de geo-localizare etc.). Cu toate acestea, încă nu există date recente și comparabile legate de utilizarea dispozitivelor media mobile și convergente.

Giovanna Mascheroni, din echipa coordonatoare de la Universitea Catolică „Sacro Cuore” din Milano, a declarat: Accesul la internet de pe dispozitive mobile poate duce la o intensificare a unor riscuri pe care copiii le pot întâlni online, cum ar fi expunerea nedorită la materiale cu conținut sexual, sau așa numitele „riscuri de conduită”, cum ar fi hărțuirea de către alți copii sau „sexting-ul”. Trebuie să stabilim în mod empiric în ce măsură aceste riscuri sunt întradevăr sporite, în ce mod le percep copii și cum le fac față.

Proiectul Net Children Go Mobile/ Copiii internetului devin mobili este finanțat prin programul Safer Internet pentru a investiga, prin metodologii cantitative și calitative, oportunitățile și riscurile internetului mobil, cu un interes particular pentru felul în care schimbarea condițiilor de acces și utilizare a internetului sporesc, sau dimpotrivă reduc, riscurile de siguranță ale copiilor în mediul online.

Net Children Go Mobile include cercetători din Danemarca, Italia, România și Marea Britanie. Aceste țări sunt emblematice pentru diferențele socio-culturale și tehnologice din Europa și, mai mult, sunt diferite din punctul de vedere al difuziunii istorice a telefoniei mobile, al cuturii digitale a tinerilor și al incidenței riscurilor legate de internet în rândul copiilor, dar și din punctul de vedere al culturii parentale și a copilăriei.

Anca Velicu, coordonatoarea proiectului în România a declarat: În 2010, doar 18% dintre copiii români accesau internetul prin intermediul telefoanelor mobile și doar 2% prin alte dispozitive mobile. Azi, constatam o creștere dramatică a acesului la internet prin dispozitive „deștepte” dar, în fapt, nu avem adevăratele proporții ale accesului și utilizării acestor tehnologii de către copiii români. Mai mult, suntem una dintre țările în care adopția tehnologică rapidă nu a fost nici pe departe completată până acum de adoptarea unor măsuri de siguranță online a copiilor.

Aceste schimbări în „ecologia media” trebuie luate în considerare în planificarea inițiativelor de conștientizare și a politicilor europene și naționale pentru promovarea siguranței pe internet a copiilor.

Mai multe informații despre proiectul european Net Children Go Mobile/ Copiii internetului devin mobili pot fi accesate la www.netchildrengomobile.eu

Sursa: http://topub.unibuc.ro

Categoria: Noutăţi TIC Internaţional Cuvinte-cheie: siguranta pe Internet, proiecte, Internet, UE
Ultima actualizare:  04-02-2017 14:56:55
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova