ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Lecţii despre hypertext – 2 la Universitatea “Ion Creangă”

2013-03-16

La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, în data de 14 martie 2013, a avut loc cea a 2-a întâlnire cu dna dr. Elena Ungureanu, care a prezentat în faţa studenţilor de la Facultatea de Filologie din anii III şi IV, într-o nouă formulă, comunicarea „Hypertextul – metafora limbajului”, în aceeaşi aulă „Grigore Vieru”. Oferindu-i cuvântul invitatei, dna Aliona Grati, dr. hab. în filologie, prof. univ. la Catedra de Literatură Română şi Comparată, cea care ține cursul de literatură postmodernistă, a menţionat faptul că hyperliteratura spre care se îndreaptă noua generaţie de consumatori de produse estetice, este marcată mai mult ca oricând de tehnologiile informaţionale.

Dna dr. Elena Ungureanu a reprezentat Institutul de Filologie şi Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI), menţionând că filologia modernă îşi poate găsi a doua respiraţie numai fiind conectată cu ceea ce oferă modernitatea – TIC şi comunicarea mediată de TIC. „HYPERTEXTUL (HTML) este textul conectat cu şi la alte texte prin intermediul linkurilor. Hyperlinkul este cel mai important concept al hypertextului – stând în faţa calculatorului, plasând texte în bazele de date, în arhive, în repozitorii etc., comunicând continuu prin mesageria instantanee, în videochat, pe Facebook, pe Twitter, pe YouTube etc., utilizatorul nu face altceva decât să stea cu mâna pe mouse, să clikeze intermitent, să creeze conţinut textual şi nu numai, contribuind astfel democratic şi egal la generarea hypertextului.

Prezentarea s-a dorit interactivă, studenţii s-au arătat interesaţi de posibilităţile pe care le pot oferi tehnologiile noi pentru a face ştiinţele umane mai atractive pentru tânăra generaţie şi pentru viitorul profesional al acesteia. Dna Ungureanu a făcut o invitaţie tuturor studenţilor de a naviga pe site-ul IDSI, unde se pot găsi publicaţiile cele mai importante ale angajaţilor, pe de o parte, şi de a-şi orienta eforturile de a se încadra într-o instituţie care are ca profil dezvoltarea societăţii informaţionale. Această dezvoltare nu se poate produce în afara limbajului, omul fiind o fiinţă vorbitoare, după cum afirma Eugeniu Coşeriu, marele lingvist de origine basarabeană, a mai spus invitata. În spaţiul online, acesta a devenit şi “scriitor de texte”. Această calitate îi cere abilităţi de scriere a textului şi a hypertextului, care reprezintă una din competenţele digitale pe care le reclamă societatea informaţională în care trăim.

Utilizarea reţelelor de socializare constituie o nouă modalitate de diseminare activă şi extinsă a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice, cu impact asupra dezvoltării societăţii informaţionale şi identificare a necesităţilor acesteia. Provocările societale reprezintă una din priorităţile programului Uniunii Europene ORIZONT 2020.

Ştirea “Lecţii despre hypertext -1” se poate găsi aici.
 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: lecție publică, Institutul de Filologie, IDSI, hypertext, Elena Ungureanu
Ultima actualizare:  16-03-2013 14:47:03
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova