ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

În Moldova va fi implementat Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice – MPay

2013-04-17

În curînd, moldovenii vor putea plăti online pentru serviciile publice. Proiectul Hotărîrii cu privire la implementarea Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay) a fost aprobat astăzi de Guvern.

Serviciul MPay are în vedere achitarea în format electronic pentru servicii, oferind fiecărei instituţii publice posibilitatea de a percepe plăţi online.

Principalele avantajele ale plăților electronice sunt viteză și confort. Astfel toate părțile implicate într-o tranzacție economică au de câștigat: consumatorii, companiile, sistemul bancar, administrațiile centrale și locale. Transferurile electronice de mijloace reduc esențial întârzierile de plată, contribuie la creșterea transparenței și conduc la diminuarea economiei tenebre.

Serviciul urmează a fi implementat de către ministere şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, dar va putea fi utilizat şi de către autorităţile publice locale, însă nu va substitui modalitatea tradiţională de achitare a serviciilor publice, în numerar.

Pentru serviciul MPay vor fi instituite şi unele comisioane, astfel, se va plăti câte un leu pentru fiecare factură, 1,5% din suma pentru plăţile locale cu cardul bancar şi 2,5% pentru plăţile internaţionale cu cardul bancar.

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice (MPay) este implementat de Centrul de Guvernare Electronică, Centrul pentru Telecomunicații Speciale în colaborare cu Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Moldovei și compania Q Systems în cadrul proiectului “e-Transformarea Guvernării” al Băncii Mondiale.

Sursa: www.egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Centrul de e-Guvernare, plati on-line
Ultima actualizare:  17-04-2013 15:58:39
Sursa: