ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Strategia Moldova Digitală 2020, prezentată la ICT Summit

2013-04-22

La sesiunea ministerială din cadrul Moldova ICT Summit 2013 a fost prezentat în premieră proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a declarat că acum un an, la o şedinţă specială de Guvern, a fost lansată viziunea documentului, iar azi echipa ministerială vine cu rezultatul muncii sale.

“Avem o situație relativ buna în ce privește dezvoltarea sectorului TIC . O confirmă şi clasamentele internaționale. 98 la sută din localităţile Moldovei au acoperire 3G, penetrarea serviciilor mobile a atins 120 de procente , Moldova se află pe locul 20 în topul ţărilor după viteza medie de acces la internet. Dar trebuie să asigurăm continuitatea acestor procese prin crearea unor politici publice previzibile”, a menţionat ministrul Pavel Filip.

Strategia vine să facă acest lucru. Rolul proiectului este să creeze albia necesară, să traseze direcţiile pentru a asigura o dezvoltare sistemică a domeniului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în următorii 8 ani. Strategia Moldova Digitala 2020 se axează pe 3 piloni principali care stau la baza dezvoltării societăţii informaţionale: infrastructură si acces, conţinut digital şi servicii electronice, fortificarea capacitaților de utilizare a beneficiilor TIC. Aplicarea Strategiei va spori competitivitatea economică a ţării, va îmbunătăţi calitatea guvernării şi vieţii cetăţenilor,a concretizat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Prezent la eveniment, primul ministru Vlad Filat a subliniat importanța Strategiei „Moldova Digitală 2020″, care vine să consolideze proiectele de prestare a serviciilor electronice publice, lansate în țara noastră.

“În cadrul primelor summit-uri din domeniul TIC ne-am propus obiective și proiecte concrete, iar acum putem constata că ele au fost, în mare parte, realizate. Acest lucru demonstrează că avem capacitate umană, dar și organizatorică pentru a atinge obiectivele propuse”, a spus Vlad Filat.

Premierul a subliniat că domeniul TIC este unul prioritar pentru întreaga societate și necesită o abordare complexă din partea autorităților. Guvernul trebuie să utilizeze la maxim capacitatea serviciilor oferite de domeniul TIC, fapt ce va îmbunătăți comunicarea dintre funcționarii publici și cetățeni.

Oaspete de onoare al summit-uluia fost Secretarul General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor(UIT), Hamadoun Toure. Oficialul UIT a salutat lansarea proiectului Strategiei Moldova Digitală 2020, menţionând că progresul în domeniul TIC din Moldova în ultimii ani este ceva fenomenal.

Pentru a avansa în continuare e nevoie de un plan bine pus la punct, oferit de Strategia Moldova Digitală 2020, şi de actori care să participe la aplicarea acestuia. “Trebuie definit clar rolul fiecărui actor: Guvern, sector privat IT şi consumatori. Guvernul se va implica prin lansarea de noi servicii electronice, companiile private vor investi şi obţine profit, iar consumatorii se vor bucura de beneficiile societăţii informaţionale. Republica Moldova are toate ingredientele pentru realizarea Strategiei, principalul dintre care este potenţialul uman”, a conchis Secretarul General UIT.

La sesiunea ministerială din cadrul ICT Summit 2013 au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai instituțiilor internaționale, ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri, oameni de ştiinţă, experţi şi lideri de opinie din Moldova şi de peste hotare. Summit-ul ICT reprezintă evenimentul central al „Zilelor Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor”, organizate de MTIC în perioada 15 aprilie – 17 mai.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Moldova digitala - 2020
Ultima actualizare:  22-04-2013 09:56:42
Sursa: