ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

O nouă prezentare interesantă în IDSI: “Promovarea cercetării ştiinţifice prin instrumentele informatice colaborative”

2013-05-03


Pe data de 3 mai 2013 dna Elena Railean a prezentat comunicarea “Promovarea cercetării ştiinţifice prin instrumentele informatice colaborative”. Scopul prezentării este analiza instrumentelor informatice colaborative de management al cercetării pentru promovarea cercetării şi rezultatelor ştiinţifice în mediul global.
În cadrul prezentării au fost abordate astfel de probleme: analiza comparativă a instrumentelor informatice de diseminare a cercetărilor ştiinţifice, facilitarea diseminării rezultatelor ştiinţifice şi sporirea vizibilităţii indicatorilor scientometrici (citări, descărcări, accesări).
Iniţial a fost prezentată definiţia de instrument informatic colaborativ de management al cercetării: metodă simplă care permite a căuta informaţii despre profilul aplicantului/colaboratorului/angajatului; a găsi articole, rezumate şi citate după metadate; a localiza lucrările ştiinţifice într-o singură locaţie; a disemina rezultatele ştiinţifice comunităţii ştiinţifice globale; a iniţia colaborări ştiinţifice; a identifica surse pentru finanţarea cercetării; a forma sau a participa în grupuri de profesionalizare şi/sau de participare în proiecte de cercetare; a căuta şi a aplica pentru job-uri în comunitatea ştiinţifică globală. Apoi, a fost elucidată experienţa obţinută în utilizarea sistemelor informatice: Google Scholar, AcademiaEdu, LinkedIn, Facebook şi Mendeley.
În final, a fost prezentat rezultatul studiului colaborativ al sistemelor informatice colaborative, beneficiile acestor sisteme şi analiza SWOT. A fost menţionat că instrumentele informatice colaborative de management al cercetării oferă o oportunitate unică pentru promovarea rezultatelor cercetării, iniţierea colaborărilor, stabilirea unor noi contacte, formarea grupurilor de interes şi ataşarea la valorile culturii planetare.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: IDSI, Elena Railean, cercetare
Ultima actualizare:  03-05-2013 14:48:59
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova