ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020 în vizorul experţilor suedezi

2013-06-07

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, s-a întâlnit cu Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. dna Ingrid Tersman și un grup de experţi suedezi din domeniul telecomunicaţiilor, pentru a face un schimb de păreri privind proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020. Ministrul TIC a mulţumit părţii suedeze pentru reacţia promptă la solicitarea Ministerului de expertizare a documentului. „Suedia este un lider european în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor şi expertiza suedeză pe marginea proiectului Strategiei Moldova Digitală 2020 este valoroasă pentru noi”, a menţionat Pavel Filip.

La rândul lor, oaspeții suedezi au apreciat înalt proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020, care vine să asigure condiţiile necesare pentru edificarea în Republica Moldova a unei Societăţi Informaţionale moderne. Ei au accentuat că dezvoltarea sectorului TIC constituie un element esenţial al democraţiei, asigură transparenţa actului de guvernare şi un climat investiţional favorabil.

Discuţiile asupra documentului au continuat în format extins - cu participarea specialiştilor de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în cadrul unui atelier de lucru dedicat documentelor de politici în domeniul TIC, bazat pe experiența europeană, în general, precum și pe studii de caz privind evoluțiile înregistrate în așa țări ca Suedia, Singapore și Estonia. În opinia specialiştilor suedezi, la baza unei Strategii de acest gen pentru Moldova, trebuie să stea principiile enunțate în Agenda Digitală pentru Europa 2020, dar şi de alte cazuri de succes în domeniu din întreaga lume. În acest sens, experţii suedezi au venit cu o serie de recomandări ce vizează dezvoltarea pieţei digitale, sporirea încrederii populaţiei în Internet, dezvoltarea accesului la Internet rapid şi ultrarapid, îmbunătăţirea competenţelor digitale ale utilizatorilor.

Specialiştii din Suedia au menţionat că realizarea prevederilor Strategiei Moldova Digitală 2020 necesită cheltuieli esenţiale şi pentru acoperirea acestora e nevoie de identificarea unor parteneri de dezvoltare, inclusiv din sectorul privat din țară și de peste hotare.

Proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020 a fost prezentat în premieră pe 17 mai la Moldova ICT Summit 2013. Acum documentul se află în proces de avizare cu instituțiile abilitate, după care urmează a fi prezentat Guvernului pentru aprobare. Odată cu adoptarea acestuia se va proceda la elaborarea programelor concrete pentru implementarea Strategiei.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Moldova digitala - 2020, MTIC
Ultima actualizare:  07-06-2013 08:28:08
Sursa: