ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

MTIC participă la elaborarea programului naţional de digitalizare a bibliotecilor publice

2013-07-09

În contextul succeselor înregistrate ale etapei-pilot a programului „Novateca”, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, s-a întâlnit astăzi, 4 iulie 2013, cu directorul organizaţiei IREX Moldova, Evan Tracz, pentru a discuta oportunităţile de prelungire la nivel naţional a programului.

„Novateca” este un program care prevede facilitarea accesului public la tehnologii informaţionale şi de comunicare prin intermediul bibliotecilor publice din Republica Moldova. Pe parcursul fazei-pilot au fost procurate peste 300 de computere care să asigure accesul gratuit al publicului la Internet în 68 de biblioteci publice din 12 raioane ale Moldovei. „Am fost surprinşi să vedem că administraţiile bibliotecilor, chiar şi din sate mici, şi-au dezvoltat singure oferta de servicii. Asta denotă importanţa proiectului”, afirmă Evan Tracz, referindu-se la cele 6 Centre Regionale de Formare destinate instruirii a peste 100 de bibliotecari.

În acest sens, a fost propusă extinderea programului la nivel naţional, cu o durată de 5 ani, iar pentru implementarea acestuia este binevenită colaborarea dintre MTIC şi organizaţia IREX. „Programul «Novateca» este o oportunitate de a utiliza Internetul pentru atingerea obiectivelor Strategiei «Moldova Digitală 2020». Suportul şi implicarea noastră vor fi maximale”, punctează Pavel Filip, Ministrul TIC. Pentru ca „Novateca” să devină un concept activ pretutindeni, toate posibilităţile MTIC vor fi utilizate, a mai adăugat Ministrul.

Din mai 2012, numai pe parcursul etapei-pilot, au beneficiat peste 350 000 de cetăţeni de acces gratuit la Internet în bibliotecile publice din reţeaua „Novateca”, iar din iunie 2013 sunt oferite deja mai mult de 30 de servicii inovatoare de bibliotecă, inclusiv training-uri pentru asistenţi sociali, consiliere în carieră şi pentru familiile tinere, instrumente de căutare a unui loc de muncă, cluburi de artă pentru copii.

Programul naţional de digitalizare a bibliotecilor publice „Novateca” prevede implementarea în cele circa 1000 de biblioteci din Republica Moldova.

Programul „Novateca” este implementat de IREX la iniţiativa Global Libraries a Fundaţiei Bill & Melinda Gates. Ca parte a Programului de Dezvoltare Globală, fundaţia ajută bibliotecile să asigure accesul gratuit la calculatoare, Internet şi instruire pentru utilizarea acestora la potenţial maxim și transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai a milioane de oameni.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: MTIC, NOVATECA
Ultima actualizare:  09-07-2013 10:56:49
Sursa: