ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Moldova şi China intensifică colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor

2013-08-14


Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, s-a întâlnit cu viceministrul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei al Republicii Populare Chineze, Liu Lihua. Întrevederea are loc în cadrul vizitei în China a delegaţiei moldoveneşti conduse de vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu.

Pavel Filip şi Liu Lihua au făcut un schimb de opinii asupra nivelului actual al relaţiilor bilaterale pe segmentul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). S-a constat că în prezent dialogul se limitează la cooperarea în cadrul Comisiei mixte moldo-chineze pentru cooperare comercial-economică și a organismelor internaţionale de specialitate: Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor și Uniunea Poştală Universală.

Pentru a stabili un dialog direct între instituțiile de profil din Republica Moldova şi China cei doi oficiali au convenit să creeze un grup de lucru interministerial, care să elaboreze un Memorandum de colaborare moldo-chineză pe segmentul TIC.

Ministrul Pavel Filip a menţionat că Republica Moldova este interesată în studierea modelului chinez de dezvoltare a sectorului TIC, în special a politicilor de reglementare în domeniu. În acest scop vor fi examinate oportunitățile lansării unor proiecte comune ce vizează dezvoltarea societății informaționale, dar și industria TIC, prin atragerea investițiilor directe, a granturilor, stabilirea unor parteneriate publice private, crearea unor întreprinderi mixte şi parcuri tehnologice.

Viceministrul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei al Republicii Populare Chineze, Liu Lihua, a accentuat disponibilitatea ţării sale de a împărtăşi din experienţa acumulată pe segmentul TIC şi a susţinut ideea promovării unor proiecte comune în domeniu.

Ministrul Pavel Filip a opinat că ţara noastră, datorită poziţionării sale geografice, ar putea deveni o destinaţie atractivă pentru companiile chineze, care ar putea amplasa aici centre de deservire pentru regiunea Europei de Sud -Est şi spațiul CSI. Actualmente, producătorii chinezi de echipamente electronice de larg consum sunt prezenți masiv pe piața echipamentelor IT din Republica Moldova.

Sursa: mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: TIC, MTIC
Ultima actualizare:  15-08-2013 14:08:27
Sursa: