ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Advocacy în susţinerea Accesului Deschis în mediul academic

2013-09-23


Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) şi Programul EIFL-OA Moldova în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) a organizat un atelier profesional cu genericul „Advocacy în susţinerea OA în mediul academic”, care a avut loc vineri, 20 septembrie, la ora 14:00 în incinta Bibliotecii Centrale a Universităţii de Stat din Moldova. Evenimentul a avut ca scop de a prezenta proiectul „OA Connect+ in mediul academic al Republicii Moldova” implementat de ABRM şi a fortifica abilităţile bibliotecilor şi departamentelor de cercetare ale instituiților din sfera ştiinţei şi inovării, de a organiza inițiative instituționale în contextul organizării Săptămânii Accesului Deschis pentru perioada 21-27 octombrie 2013.

În alocuţiunea s-a de deschidere, Mariana Harjevschi, preşedinte ABRM, a prezentat în detalii informații despre proiectul „OA Connect+ in mediul academic al Republicii Moldova” și a invitat bibliotecarii din bibliotecile să se implice în promovarea Accesului Deschis în mediul academic. La fel, Mariana Harjevschi, a reiterat activitățile cheie ale proiectului. Printre acestea: promovarea revistelor ştiinţifice şi înregistrarea lor în DOAJ; motivarea comunităţii ştiinţifice pentru publicarea în OA; stimularea creării IR de către instituţiile din sfera ştiinţei şi inovării; dezvoltarea parteneriatelor în vederea promovării OA în mediul academic; advocacy pentru includerea OA în strategiile naţionale şi legislaţia Republicii Moldova; informarea bibliotecarilor pentru activităţi de advocacy OA.

În continuare, Nelly Ţurcan, dr. conferenţiar universitar a pus accentul pe importanţa promovării Accesului Deschis în toate instituţiile din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova. A prezentat principalele forme şi metode de promovare a modelelor şi strategiilor Accesului Deschis şi s-a referit la Săptămâna Accesului Deschis şi istoria organizării acestui eveniment în toate 6 ediţii ale acesteia. A realizat o analiză a evenimentelor de succes în instituţiile ştiinţifice, universităţi şi biblioteci care au avut loc în ultimii ani în Republica Moldova. A vorbit despre importanţa aprobării politicilor instituţionale de Acces Deschis şi extinderea numărului de reviste ştiinţifice din Republica Moldova înregistrate în DOAJ.

Prezentarea Natalia Cheradi, coordonator al Programului EIFL-OA Moldova s-a referit la organizarea Săptămânii Accesului Deschis 2013 pe plan global şi naţional, a prezentat tema acestui an „Accesul Deschis: Redefinirea impactului” și evenimentele principale care vor avea loc în întreaga lume între 21 și 27 octombrie. Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, bibliotecile și experții au fost invitate să participe la Campania naţională de promovare “Moldova în Acces Deschis” şi să propună evenimente pentru programul special al acestei companii. În cadrul conferinţei finale a proiectului „OA Connect+ in mediul academic al Republicii Moldova” vor fi anunțați câștigătorii evenimentelor de succes.

Igor Cojocaru, director IDSI a vorbit despre importanţa desfăşurării unor campanii pentru promovarea rezultatelor ştiinţei din Republica Moldova. IDSI va participa ca partener de bază în realizarea tuturor evenimente din cadrul proiectului „OA Connect+ in mediul academic al Republicii Moldova” şi va informa comunitatea academică despre Săptămâna Accesului Deschis 2013 prin intermediul paginii institutului, banere, postere şi alte activităţi care se vor înscrie în această companie. IDSI va filma aceste evenimente pentru o diseminare cât mai largă. Igor Cojocaru a diseminat informaţia privind evenimentul ce sărbătoreşte ştiinţa şi se desfăşoară în peste 300 de oraşe Europene concomitent la data de 27 septembrie „Noaptea Cercetătorilor”. În final a prezentat Instrumentul Bibliometric Naţional care monitorizează producţia ştiinţifică din Republica Moldova şi constituie o bază de date relevante pentru sistemul naţional al ştiinţei şi inovării.

Galerie foto

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: Programul EIFL-OA Moldova, IDSI, Asociatia Bibliotecarilor din RM, acces deschis
Ultima actualizare:  30-09-2013 22:27:32
Sursa: