ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație

2022-09-28   Accesări: 455  Vizitatori unici: 352

La 17 noiembrie 2015, în urma adoptarea Rezoluției 38 C/57, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a declarat ziua de 28 septembrie drept Zi Internațională a Accesului Universal la Informație. Având în vedere că mai multe organizații ale societății civile și organisme guvernamentale din lume au adoptat și comemorează în prezent acest eveniment, cea de-a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat data de 28 septembrie 2019 drept Zi Internațională a Accesului Universal la Informație.

UNESCO și programele sale interguvernamentale – Programul Internațional de Dezvoltare a Comunicării și Programul Informație pentru Toți – oferă o platformă și un cadru pentru participarea tuturor părților interesate la discuțiile internaționale privind politicile și orientările în domeniul accesului la informație. Ambele programe permit, de asemenea, un mediu pozitiv pentru ca accesul la informație să prospere prin dezvoltarea de proiecte care consolidează Știința Deschisă, multilingvismul, TIC pentru persoanele cu dizabilități și marginalizate, precum și alfabetizarea media și informațională.

În acest an, de Ziua Internațională a Accesului Universal la Informație, a fost lansată Conferința globală privind accesul universal la informație 2022.

Ceremonia de deschidere a conferinței globale care a avut loc la Tașkent, Uzbekistan, a lansat ediția din 2022 a evenimentului. Unul dintre subiectele centrale care se discută la conferință este „Inteligenta artificială, guvernare electronică și acces la informații”.

Programul conferinței
Eveniment online 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: UNESCO
Ultima actualizare:  05-02-2023 20:54:54
Sursa:   IDSI 

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova