ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale felicită întreaga societate a Republicii Moldova cu urări de sănătate, pace și prosperitate

2024-05-17   Accesări: 593  Vizitatori unici: 153

Ziua Mondială a Telecomunicațiilor este sărbătorită anual la 17 mai din 1969, marcând înființarea UIT și semnarea primei Convenții Internaționale Telegrafice în 1865. Sărbătoarea a fost instituită de Conferința Plenipotențiară de la Malaga-Torremolinos în 1973.

 

Ziua Mondială a Societății Informaționale

 

În noiembrie 2005, Summitul Mondial asupra Societății Informaționale a cerut Adunării Generale a ONU să declare ziua de 17 mai drept Ziua Mondială a Societății Informaționale pentru a se concentra asupra importanței TIC și asupra gamei largi de probleme legate de Societatea Informațională ridicate de WSIS. Adunarea Generală a adoptat o rezoluție (A/RES/60/252) în martie 2006 prin care se prevede că Ziua Mondială a Societății Informaționale va fi sărbătorită în fiecare an la 17 mai.

 

În noiembrie 2006, Conferința Plenipotențiară a UIT de la Antalya, Turcia, a decis să sărbătorească ambele evenimente pe 17 mai drept Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale. Rezoluția 68 actualizată invită statele membre și membrii de sector să sărbătorească ziua anual prin organizarea de programe naționale adecvate în vederea stimulării reflecției și a schimburilor de idei asupra temei adoptate de Consiliu dezbaterea diferitelor aspecte ale temei cu toți partenerii din societate; elaborarea unui raport care să reflecte discuțiile naționale asupra problemelor care stau la baza temei, care să fie transmis UIT și restului membrilor săi.

 

Mai mult:  https://www.un.org/en/observances/telecommunication-day 

 

Republica Moldova a devenit ţară membru a UIT, la data de 20 octombrie 1992 (Hotărârea Parlamentului nr.993-XIII din 15.10.1996 pentru ratificarea Statutului Uniunii Internaționale de Telecomunicații și Convenției Uniunii Internaționale de Telecomunicații).

 

Participarea Republicii Moldova în cadrul UIT reprezintă o activitate cu o valoare practică incontestabilă, contribuind la integrarea țării în spațiul informațional global. Această activitate servește atât la promovarea intereselor naționale ale țării în domeniul dezvoltării Societății Informaționale, cât și la implementarea standardelor internaționale în acest sens la nivel național, la utilizarea celor mai bune practici din domeniu precum și la promovarea inovațiilor din Republica Moldova în acest domeniu la scară mondială.

 

În Republica Moldova această zi a fost stabilită drept sărbătoare profesională a lucrătorilor din telecomunicații prin Hotărârea Guvernului nr.387 din 9 iunie 1995, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 558 din 30.04. 2008 se sărbătorește ca Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Ultima actualizare:  17-05-2024 11:50:36
Sursa:    IDSI

 
0
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova