ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

PC7 - a fost lansat un nou apel pentru propuneri de proiecte în cercetare

2010-07-21

La data de 20 iulie curent, Comisia Europeană a lansat un nou apel de propuneri de proiecte de cercetare finanţate prin intermediul Programului Cadru 7 al UE pentru ştiinţă şi dezvoltare tehnologică.

Bugetul total anunţat pentru acest apel constituie 6,4 miliarde euro, cu 12% mai mult decît suma alocată pentru runda din 2009 (5,7 miliarde euro) şi cu 30% mai mare decît suma anunţată în 2008 (4,9 miliarde euro).

Circa 16 000 de participanți din instituţii de cercetare, universităţi şi din mediul de afaceri, inclusiv aproximativ 3 000 de IMM-uri, vor beneficia de finanţare. Domeniul Sănătate primește peste 600 milioane euro, iar 1,2 miliarde euro vor fi folosite pentru a stimula cercetarea in domeniul tehnologiei informației si comunicațiilor (TIC). Proiectele de cercetare în domeniul mediului vor primi circa 205 milioane euro. Prioritatea apelului o reprezintă întreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), care vor primi aproape 800 milioane euro şi, pentru prima dată, vor exista bugete dedicate câtorva domenii. De exemplu, in domeniul sănătăţii, al bioeconomiei bazate pe cunoaștere, al mediului si al nanotehnologiilor, participarea IMM-urilor trebuie sa se ridice la 35% din bugetul total pentru o serie de teme. Prin „actiunile Marie Curie” vor fi acordate burse de mobilitate in valoare de 772 milioane euro pentru 7 000 de cercetători de înaltă calificare.

Cu ocazia lansării apelului, Comisarul european pentru cercetare, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat că investitiile in cercetare si inovare reprezintă singura cale inteligentă pe termen lung de a ieși din criza si a avansa către o creștere durabila si echitabilă din punct de vedere social. Oferim cercetatorilor 6,4 miliarde EUR pentru proiecte de varf care se concentrează asupra unor mari provocări economice si sociale: schimbarile climatice, siguranta aprovizionării cu energie si cu alimente, sănătate si imbatranirea populatiei. Acesta reprezintă un stimul economic enorm si eficient, precum si o investiție in viitorul nostru.

Informaţii privind noul Apel pot fi accesate:

- pe pagina web dedicată Programului Cadrul 7 în Moldova http://fp7.asm.md/opencalls/now?termid=7

- apelînd Punctul Naţional de Contact PC7 pentru domeniul TIC în Moldova - Elena Zamşa http://fp7.asm.md/ncp/elena.zamsa

- pe pagina oficială a Programului Cadru 7 a Comisiei Europene http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=Usersite.FP7LatestCallInformation

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: PC7
Ultima actualizare:  15-02-2012 10:54:08
Sursa: