ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Supercalculatoare, îngenuncheate de un nou test

2010-11-20

Competiția a fost prezentată de o echipă internațională condusă de Sandia National Laboratories. Lista participanților și ordinea în care au terminat fiecare au fost prezentate la conferința de supercomputing SC10 din New Orleans.

Mașinile au fost testate pentru abilitatea lor de a rezolva probleme complexe care implică apariția grafuri aleatoare, mai curând decât pentru viteza de a rezolva probleme bazate pe numere, cea mai populară metodă de a testa sistemele top.

”Unii dintre cei ale căror supercalculatoare au fost plasate foarte sus în teste cum ar fi Linpack, le-au testat de asemenea în Graph 500, dar au decis să nu publice rezultatele, deoarece mașinile lor ar părea cu mult mai puțin deștepte” a declarat Richard Murphy un cercetător principal de la Sandia.

Murphy a dezvoltat Graph500 Challenge cu cercetătorii de la Georgia Institute of Technology, Universitatea din Illinois și Universitatea Indiana, printre alții.

Probleme complexe care implică numere imense de date care trebuie relaționate se găsesc în lumea medicală unde milioane de intrări trebuie corelate, în analiza rețelelor sociale cu numerele lor uriașe de participanți sau în securitatea internațională unde numărul imens de containere sau de pachete călătorind prin lume trebuie urmărite.

Genul acesta de probleme este rezolvat de obicei prin crearea de grafuri cu noduri care reprezintă puncte de date – de exemplu, oameni pe Facebook – și muchii care reprezintă relațiile dintre punctele de date – de exemplu prieteni pe Facebook. Aceste probleme pun presiune pe sistemele de calcul de a stoca și comunica cantități imense de date în configurații neregulate care se schimbă rapid, și verifică mai bine puterea lor, mai curând decât abilitatea de a efectua milioane de operații matematice. Benchmark-urile Graph500 reprezintă un indicativ al abilității supercalculatoarelor să rezolve asemenea probleme complexe.

Benchmark-urile Graph500 prezintă probleme în diferite grade de input. Sunt descrise ca huge, large, medium, small, mini și toy. Nici unul dintre supercalculatoare nu a fost capabil să facă față problemelor din categoriile huge sau large.

Abrevierile „GE/s” și „ME/s” reprezintă capacitatea fiecărei mașini în giga-muchii pe secundă sai mega-muchii pe secundă (mega-edges) – un miliard și un milion de muchii traversate într-o secundă.

Competitorii au fost clasați mai întâi după mărimea problemei propuse și apoi prin muchii pe secundă.

1 – Intrepid, Argonne National Laboratory – 6.6 GE/s scala 36 (Medium)

2 – Franklin, National Energy Research Scientific Computing Center – 5.22 GE/s scala 32 (Small)

3 – cougarxmt, Pacific Northwest National Laboratory – 1.22 GE/s scala 29 (Mini)

4 – graphstorm, Sandia National Laboratories’ – 1.17 GE/s scala 29 (Mini)

5 – Endeavor, Intel Corporation, 533 ME/s scala 29 (Mini)

6 – Erdos, Oak Ridge National Laboratory – 50.5 ME/s scala 29 (Mini)

7 – Red Sky, Sandia National Laboratories – 477.5 ME/s scala 28 (Toy++)

8 – Jaguar, Oak Ridge National Laboratory – 800 ME/s scala 27 (Toy+)

9 – Endeavor, Intel Corporation – 615.8 ME/s scala 26 (Toy)

Sursa: http://itmoldova.wordpress.com/

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Inovatii
Ultima actualizare:  15-02-2012 10:40:20
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova