ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Experţii confirmă că telecomunicaţiile au făcut faţă crizei mai bine decât alte sectoare ale economiei

2011-01-17

Succesele înregistrate în anul ce s-a scurs în domeniul TIC au fost confirmate de analiştii Expert-Grup în noul număr al publicaţiei "Analiza Creşterii Economice din Moldova MEGA". Potrivit raportului „sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte sectoare. Datorită concurenţei aprige între doi jucători mari, numărul abonaţilor telecomunicaţiilor mobile a crescut cu 15% în 2009 şi cu aproximativ 9% în 2010. Venitul mediu pe utilizator a scăzut pentru toţi operatorii în anul 2009, dar a reînceput să crească în 2010. Rata de penetrare a telecomunicaţiilor mobile a ajuns la nivelul remarcabil de 83%, în comparaţie cu 78,1% în trimestrul III al anului 2009.

Piaţa internetului a suferit nişte schimbări structurale semnificative, în timp ce vânzările totale ale pieţei au crescut cu mai mult de 25% în termeni reali în anul 2010. O companie privată şi-a dublat în mod spectaculos cota de piaţă, dizolvând astfel monopolul companiei de stat de telecomunicaţii. Numărul abonaţilor cu conexiune de bandă largă a crescut cu aproape 50% doar într-un singur an, pe când rata de penetrare a internetului a ajuns la 14%, comparativ cu 10,2% la sfârşitul anului 2009. Din această perspectivă, Moldova a fost una din ţările cu cel mai mare rată de creştere în Europa”.

Acum un an echipa ministerului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, condusă de ministrul Alexandru Oleinic şi-a asumat o responsabilitate foarte importantă: a constatat şi a insistat că anume sectorul TIC este capabil să relanseze şi să susţină creşterea economică durabilă a ţării, să avanseze Moldova pe calea integrării europene şi să o poziţioneze eficient pe piaţa internaţională.

În urma implementării unor reforme eficiente s-a reuşit transformarea sectorului TIC în cel mai dinamic din economia ţării. Potrivit datelor statistice în anul 2010 sectorul TIC a înregistrat cel mai înalt randament, de 30 de ori mai mare decât în sectorul tradiţional – agricultura. Actualmente în sector sînt angajate peste 30 mii persoane, din care peste 90% sunt specialişti cu studii superioare, sînt oferite cele mai mari salarii, media fiind de peste 6 mii lei lunar, iar vânzările depăşesc 7 miliarde de lei pe an, sectorul formează peste 10% din PIB.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: egov.md
Ultima actualizare:  15-02-2012 09:58:49
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova