ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

O nouă redacție a art. 66 din legea cu privire la drepturile de autor și conexe

2011-02-23

O nouă redacție a art. 66, care va fi pregătită de către un expert ATIC, a fost discutată marți, 22 februarie, cu reprezentanții Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI). Textul acestui articol va fi dezbătut public, pentru a avea o certitudine că va permite respectarea drepturilor de autor și conexe, dar și că nu va constitui o bariera în activitatea companiilor din domeniul TIC, scrie consilierul prim-ministrului pe probleme de tineret, Tudor Darie, pe blogul său.

După ce a primit mai multe sugestii în urma unei discuții cu bloggerii, Tudor Darie a avut o întâlnire comună cu Veaceslav Soltan, şeful Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale și Ana Chirița, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor Private din Domeniul Tehnologiilor Informaţioanle şi a Comunicaţiilor (ATIC), în cadrul căreia s-a ajuns la câteva aspecte principiale:

1. Responsabilitatea directă pentru încălcarea drepturilor de autor și conexe îi revine persoanei fizice sau juridice, care a plasat pe un site fișierul ce încalcă drepturile de autor, dar nicidecum proprietarului site-ului (dacă e site cu conținut generat de utilizatori) sau companiei ce a prestat servicii Internet;

2. În cazul depistării unui fapt ce presupune încălcarea drepturilor de autor, titularul de drepturi sau reprezentantul legal al acestuia se adresează cu o solicitare în scris proprietarului site-ului, care, după primirea sesizării, este obligat în termen de 2 zile să șteargă de pe site informația ce încalcă drepturile de autor. În caz de nerespectare a acestei prevederi, proprietarul de site poate fi bănuit că este complice (contribuie nemijlocit la încălcarea dreptului de autor şi/sau a drepturilor conexe) pentru a fi atras la răspundere pentru încălcarea acestor drepturi;

3. Persoana fizică (proprietarul unor servere) / persoana juridică care acordă servicii de hosting este obligată să permită copierea de pe server a informației (probelor), care confirmă încălcarea drepturilor de autor (realizarea unui back-up), fără ca organul de urmărire penală să sechestreze sau să deconecteze de la rețea serverele persoanei fizice sau ale companiei care acordă servicii de hosting.

Potrivit lui Tudor Darie, art. 66 din legea cu privire la drepturile de autor și conexe a fost discutat de mai multe ori și cu diferite ocazii de către oamenii din domeniul TIC. “Prevederile articolului lasă loc de interpretare și permite abuzuri, care se pot solda cu închiderea nemotivată a mai multor site-uri din Republica Moldova sau sechestrarea serverelor companiilor ce prestează servicii de hosting”, subliniată acesta.

Sursa: www.itmoldova.com

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: legislatie
Ultima actualizare:  15-02-2012 09:43:47
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova