ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Orange Moldova sustine Ziua Mondiala IPv6

2011-03-23

Orange Moldova se alatura initiativei organizatiei Internet Society de a participa si sustine Ziua Mondiala IPv6 pe 8 iunie 2011, printr-un test de 24 de ore a protocolului Internet de urmatoarea generatie. Implementarea protocolului IPv6 este un pas esential pentru evolutia de succes a Internetului.

Din moment ce fiecare punct final al Internetului (calculator, telefon mobil, gadget, s.a.) se bazeaza pe o adresa IP unica, avem nevoie de mai multe adrese pentru a le conecta pe toate.

Istoria incepe in 1977, cand a fost definit protocolul curent IPv4 in cadrul unui proiect de cercetare pentru agentia americana ARPA. Protocolul IPv4 utilizeaza formatul de adresare in 32 biti sau, cu alte cuvinte, asigura 4.29 mlrd adrese unice.

Odata cu dezvoltarea rapida a Internetului a aparut necesitatea de a dezvolta noul protocol Internet IPv6, ce utilizeaza un format de adresare in 128 biti si permite asigurarea cu adrese pentru un numar exceptional de mare de dispozitive.

Veaceslav Roman, Director Tehnic Orange Moldova : “In calitate de operator de servicii Internet atat mobile prin reteaua 3G+, cat si fixe prin reteaua de fibra optica, ne-am propus sa sustinem acest eveniment important pentru industria IT si sa efectuam teste alaturi de comunitatea mondiala.

La moment am actualizat serverele DNS pentru a sustine protocolul IPv6 si am facut disponibil site-ul companiei www.orange.md atat prin IPv4, cat si IPv6.

Pentru etapa urmatoare ne propunem sa efectuam teste si ajustari suplimentare a retelei proprii pentru a asigura pe viitor o migrare cat mai usoara spre IPv6

Participarea in cadrul Zilei Mondiale IPv6 reprezinta un moment important pentru Orange Moldova si oportunitatea de a testa eventuale probleme pentru clienti, care ar putea aparea odata cu implementarea la nivel global al noului protocol IPv6.

Sursa: www.itmoldova.com

Ce este IPv6?

IPv6 este noua versiune de Internet Protocol, mecanismul care permite comunicarea pentru un număr imens de dispozitive, formând astfel internetul. Protocolul actual este IPv4, creat în 1977. Dar numărul de adrese pe care îl oferă s-a epuizat. Pentru a extinde spaţiul de adrese în ultimii ani au fost utilizate tehnologii precum Network Address Translation (NAT), dar nici acestea deja nu mai fac faţă cererii în creştere pentru conexiuni, fiind în acelaşi timp o soluţie tremporară. Dezavantajul NAT constă în faptul că acesta complică structura internetului şi nu oferă posibilitatea unor conexiuni transparente şi unice între utilizatorii finali.

Care sunt avantajele IPv6?

În primul rând, IPv6 oferă un număr enorm de adrese pentru ca fiecare să aibă acces la internet. În plus, acesta oferă platforma necesară dezvoltării unor noi servicii mai avansate, deoarece utilizatorii de IPv6 vor dispune de adrese unice pe care le vor putea accesa direct oriunde în lume.
Care sunt provocările ce ţin de implementarea IPv6?

Cea mai mare provocare ţine de faptul că IPv6 nu comunică cu IPv4. Iar aceasta implică necesitatea unor eforturi comune din partea furnizorilor de servicii Internet, a furnizorilor de conţinut şi a producătorilor de echipament pentru a realiza migrarea spre IPv6. Ca urmare a unor astfel de acţiuni, au fost create diverse tehnologii, unele care funcţionează atât cu IPv4, cât şi IPv6 în paralel, altele care tunelează datele dintr-un protocol spre altul, sau altele care traduc un protocol pentru celălalt. Dar toate aceste soluţii sunt considerate a fi temporare. Scopul final este trecerea integrală la IPv6.

Cum se va produce trecerea de la IPv4 la IPv6?

Procesul de trecere totală, care este unul foarte complex, ar putea dura ani în şir şi depinde direct de eforturile întregii comunităţi utilizatoare de Internet.

  • într-o primă etapă tot mai multe adrese private vor fi utilizate în întreaga lume pentru a face faţă cererii tot mai mari de conexiune. Aceasta masura este necesara pentru a reusi adaptarea dispozitivelor care nu suporta IPv6.
  • în cea de-a doua etapă, conexiunea IPv6 va deveni omniprezentă. Utilizarea IPv4 împreună cu IPv6 se va răspândi în întreaga lume. Tunelarea IPv4 prin IPv6 este la fel luată în consideraţie ca o soluţie.
  • în cea de-a treia etapă, vor rămâne doar insuliţe de IPv4 ca într-un final toţi să utilizeze doar adrese IPv6.

Cum vor resimţi utilizatorii finali trecerea la IPv6?

Scopul prestatorilor de internet si a celor de servicii este de a asigura o trecere cit mai transparenta pentru utilizatori. In mod perfect, serviciul prestat utilizatorilor trebuie sa fie la acelasi nivel cu IPv4, sau chiar mai bun.

Sursa: www.orange.md

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: IDSI
Ultima actualizare:  15-02-2012 09:29:01
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova