ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Investitori germani interesaţi de domeniul nanotehnologiilor din Moldova

2011-04-13

In cadrul unei vizite de documentare la Institutul de cercetări ştiinţifice „Eliri”, Pavel Filip, ministrul TIC, Dr. Berthold Iohannes, ambasadorul Germaniei în Moldova, Ion Tighineanu, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe şi Efim Badinter, director general al S.A. „Eliri” au abordat tema proiectelor investitionale pentru domeniul microelectronicii şi nanotehnologiilor.

În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a menţionat că întreprinderea are potenţial de dezvoltare, iar ministerul este intenţionat să susţină şi sa promoveze ideile inovatoare din domeniul TIC. Pentru anul 2011 este preconizata demararea activităţii parcului ştiinţifico – tehnologic „Nanoteh”, pe baza întreprinderii „Eliri”, unde vor fi efectuate cercetări şi elaborări în domeniile: microelectronică, nanotehnologii şi tehnologii informaţionale.

Diplomatul german a anuntat că agenţi economici din Germania manifestă un interes sporit pentru realizările întreprinderii în domeniul nanoconductoarelor şi ca vor să stabilească contacte de lungă durată cu această întreprindere.

Ministrul TIC şi-a exprimat încrederea că „Eliri” va prezenta o ofertă competitiva în cadrul Conferinţei Internaţionale în nanotehnologii şi inginerie biomedicală, care se va desfăşura în iulie la Chişinău.

Institutul de cercetări ştiinţifice „ELIRI” a fost creat în anul 1959. Direcţiile principale ale activităţii tehnico-ştiinţifice includ: cercetarea şi elaborarea tipurilor noi de microconductoare în izolaţie de sticlă şi nanocompoziţii filiforme, cercetarea şi elaborarea tipurilor noi de produse pe baza lor, proceselor tehnologice şi utilajului tehnologic pentru confecţionarea produselor. Producţia elaborată se fabrică în cadrul atelierului experimental al institutului în cooperare cu o serie de întreprinderi ale Moldovei.

Institutul a obţinut peste 500 de brevete de invenţie şi peste 80 de patente în diferite ţări. În cursul ultimilor ani, „ELIRI” a obtinut premii internaţionale, diplome şi medalii la expoziţii internaţionale.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: nanotehnologii, MTIC, Institutul "ELIRI", cercetare, ASM
Ultima actualizare:  15-02-2012 09:20:31
Sursa: