ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Televiziunea digitală va schimba fundamental industria comunicaţiilor electronice şi a mass-media din Moldova

2011-04-25

Ieri, 20 aprilie 2011, la Întreprinderea de Stat « Radiocomunicaţii» a avut loc testarea TV în format digital (tehnologia de compresie – MPEG-4).

Ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip, prezent la testare a menţionat că ţara noastra alături de alte state europene şi-a asumat obligatiunea de a trece la televiziunea digitală terestră pîna la 17 iunie 2015. Potrivit ministrului, acest proces este unul nou pentru Moldova, este complex şi impune mai multe acţiuni de ordin legislativ, organizatoric, mediatic şi tehnic.

Trecerea la televiziunea digitală va asigura accesul cetăţenilor la un număr mai mare de posturi TV, sporirea calitatii semnalului la un nivel net superior, precum şi majorarea numărului de servicii interactive acordate cetăţenilor prin intermediul televiziunii, precum şi optimizarea resurselor spectrale.

«Dacă în prezent există patru frecvenţe cu acoperire naţională, atunci cu TV digital vom avea 40 de programe cu acoperire naţionala. Odata cu semnalul digital, cetăţenii Moldovei vor avea acces mai mare la informaţie, vor dispune de o alegere mai mare, vor beneficia de servicii interactive, calitate, pachete mai mari la preturi mai mici, iar persoanele cu dizabilităţi vor avea acces la servicii de subtitrare, comentarii audio etc”, a specificat Pavel Filip.

Ministrul a mai spus că pentru a asigura o trecere corectă la TV digitală va fi elaborat un program de asigurare a tuturor cetăţenilor cu echipamente de decodare. Potrivit lui, autoritatile statului vor examina posibilitatea acordarii de subvenţii familiilor din categoriile social-vulnerabile.

Trecerea la un nou tip de televiziune va oferi avantaje şi pentru operatori. Astfel costurile de transmisiune vor scădea de 4 ori, va creşte zona de acoperire cu semnal de televiziune, pachetul de servicii va deveni unul polivalent.

In acelaş timp, furnizorii de reţele şi furnizorii de servicii publice de programe TV prin eter, vor trebui să investească în modernizarea sau schimbarea staţiilor de emisie, pentru crearea multiplexelor zonale sau regionale. Aici, un rol important revine ministerului, pentru a elabora politici coerente, CCA, ANRCTI – pentru reglementarea pieţei audiovizuale şi comunicaţii electronice.

„Ţinînd cont de toate avantajele şi posibilităţile pe care le oferă televiziunea digitală, putem vorbi despre o schimbare fundamentală a industriei comunicaţiilor electronice şi a audiovizualului. Furnizorii vor avea interactiune în timp real cu consumatorii, sistemele de management a reţelei vor permite evaluarea audientei, semnalul digital va integra şi alte surse de continut: internet, anunturi, televoting etc. Vom merge consecvent spre implementarea acestui proiect, pe care il consideram unul de perspectivă şi de calitate.”, a concluzionat Ministrul TIC Pavel Filip.

Sursa: www.mtic.gov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: MTIC
Ultima actualizare:  15-02-2012 09:17:58
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova