ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Sistemului de avertizare seismică (SAS) un e-serviciu pentru RM

2012-01-31

Vineri, 27 ianuarie 2012, la Institutul de Geologie şi Seismologie (IGS) a Academiei de Ştiinţe a RM a avut loc şedinţa de lucru privind implementarea Sistemului de avertizare seismică (SAS) în timp real în Chişinău, Republica Moldova.

Ion Ilieş, şeful Centrului de Seismologie Experimentală a IGS a prezentat  sistemul de monitorizare în timp real a cutremurelor de pământ în baza datelor primite de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului din Bucureşti, România. El a menţionat că acest sistem poate fi extins prin implementarea Sistemului de avertizare seismică. SAS este un sistem care detectează în timp real şi avertizează timpuriu cutremurele puternice produse la adâncime intermediară de 60-200 km şi care afectează puternic teritoriul Republicii Moldova. Sistemul este  bazat pe recepţia undelor seismice de la 2 staţii din zona epicentrală Vrancea VRI-Vrâncioaia şi PLOR-Ploştina prin Internet la Institutul de Geologie şi Seismologie. Sistemul analizează semnalele primite şi la depăşirea unei anumite valori de intensitate, la Chişinău se emite o alarmă cu 35-40 sec. înaintea sosirii undei distrugătoare S.

După identificarea semnalului de cutremur la IGS, el ar putea fi distribuit pe diferite linii, inclusiv prin sms, la obiectivele care au nevoie de alarmare, de exemplu către sediul central Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, către 25 de spitale din municipiul Chişinău (săli de operaţii, maternităţi etc.), către Î. S. „Calea Ferată din Moldova”, către Î.S. ”Aeroportul Internaţional Chişinău” şi către alte instituţii care pot fi grav afectate în urma unor cutremure.

Experienţa României şi a altor ţări demonstrează că implementarea unui astfel de sistem poate preveni pierderi materiale şi umane prin anunţarea din timp a producerii cutremurelor de pământ. 

În cadrul şedinţei au fost stabilite direcţiile de bază asupra cărora se va lucra şi s-a planificat o altă întâlnire la care se va discuta Caietul de sarcini şi organizarea licitaţiei publice pentru achiziţionarea soft-ului necesar pentru implementarea SAS în RM.

Amintim că SAS a fost prezentat sub forma unei propuneri de proiect, din partea IGS în parteneriat cu IDSI, ca şi e-serviciu Centrului de Guvernare Electronică în septembrie 2011.

Pe de altă parte şedinţa respectivă reprezintă un indicator al colaborării eficiente dintre IDSI, Centrul de Guvernare Electronică şi IGS.

La şedinţă au participat Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI), Anastasia Ştefaniţa - Responsabil Relaţii naţionale şi internaţionale al IDSI, Iurie Ţurcanu - Coordonator Tehnologic Şef, Centrul de Guvernare Electronică (eGov), Vlad Manoil - Manager servicii electronice, eGov, Mihai Grecu - Manager proiectări şi elaborări, Î. S. „MoldData”, dr.hab. Vasile Alcaz - directorul IGS şi Ion Ilieş, şef Centrul de Seismologie Experimentală a IGS.
 

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: SAS, IGS, Igor Cojocaru, IDSI, e-servicii
Ultima actualizare:  15-02-2012 07:45:31
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova