ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Depozitul digital ştiinţific este un instrument necesar pentru cercetătorii ştiinţifici

2012-02-02

Joi, 2 februarie 2012, în cadrul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) a avut loc prezentarea monografiei Angelei Repanovici „Promovarea producţiei ştiinţifice prin depozite digitale”, editată de Academia Română în 2010.

Dna Elena Ungureanu, cercetător ştiinţific superior, a menţionat că monografia descrie importanţa elaborării depozitului digital pentru comunităţile ştiinţifice, în general, şi pentru universităţi, în particular.

„Depozitul digital reprezintă o arhivă sau o bibliotecă electronică cu acces liber (Open Acces) extrem de util pentru utilizatori în societatea informaţională, în special cercetătorilor ştiinţifici.

Studiul dat face o trecere în revistă a activităţii depozitelor digitale cu mare impact la ora actuală, în lume, descrie necesitatea elaborării unor asemenea produse în orice comunitate ştiinţifică şi scoate în evidenţă aspectele legate de dreptul de autor, comunicarea ştiinţifică şi marketingul (promovarea) arhivelor digitale, acestea constituind o dovadă de acces liber la informaţia ştiinţifică.”, a mai spus dna E. Ungureanu.

IDSI poate beneficia de rezultatul respectivului studiu în sensul raportării contribuţiilor sale la produsul internaţional de gestionare a informaţiei.

Dnul Igor Cojocaru, director al IDSI a menţionat că astfel de arhive digitale ale producţiei ştiinţifice, cel puţin una, au majoritatea ţărilor din Europa. Drept exemple sunt biblioteca ştiinţifică electronică www.elibrary.ru, editura electronică www.springerlink.com, librăria şi biblioteca electronică www.e-librarie.ro etc. Iar continuarea dezvoltării şi gestionării unui astfel de instrument în Republica Moldova este mai mult decât necesară.

Actualmente, IDSI se preocupă de elaborarea unei biblioteci electronice ştiinţifice (Instrumentul Bibliometric Naţional – IBN), în care să fie stocate, clasificate şi măsurate date cu caracter public privind contribuţiile ştiinţifice ale tuturor cercetătorilor din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova.

Proiectul se află în faza de completare progresivă de către colaboratorii institutului, iar cu timpul se aşteaptă să devină o importantă bază de date de publicaţii periodice, care să ofere date relevante pentru evaluarea rezultatelor activităţii de cercetare ştiinţifică şi evaluarea meritelor personale ale cercetătorilor, precum şi pentru sistemele suport decizii.

La şedinţa de prezentare a monografiei „Promovarea producţiei ştiinţifice prin depozite digitale” au fost prezenţi atât administraţia, cât şi angajaţii IDSI.

 

Categoria: Noutăţi IDSI Cuvinte-cheie: Igor Cojocaru, IDSI, IBN, Elena Ungureanu, cercetator, cercetare, biblioteca
Ultima actualizare:  04-02-2013 10:06:24
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova