ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Semnătura electronică va fi mai accesibilă din 2012

2012-02-08

Din luna iulie 2012 identitatea electronică va fi incorporată pe cartela SIM a telefonului mobil. Astfel cetățenii moldoveni vor putea fi autentificaţi în sistemele informatice pentru a beneficia de servicii electronice, iar semnătura electronică va deveni mai accesibilă. În acest scop, Cancelaria de stat, Centrul de Guvernare Electronică, Întreprinderea de Stat Centrul de Telecomunicaţii Speciale şi operatorii de telefonie mobilă, Moldcell, Orange și Moldtelecom, au semnat acorduri de intenție şi colaborare. Părţile vor colabora în vederea implementării serviciului de identitate electronică mobilă (Mobile eID) în scopul utilizării tehnologiilor moderne pentru prestarea serviciilor electronice. Prin eforturi comune, părţile vor contribui la realizarea obiectivelor Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării, promovarea implementării serviciilor publice în format electronic şi accesibilităţii lor în baza identităţii electronice mobile.

Lansarea serviciului Mobile e-ID este una dintre activităţile propuse de Centrul de Guvernare Electronică din Republica Moldova pentru anul 2012. Potrivit Stelei Mocan, directoarea Centrului, „încă alte patru servicii electronice vor fi lansate în acest an: aplicarea online pentru cazierul judiciar, online-licenţă, raportarea electronică la Casa Naţională de Asigurări Sociale şi aplicarea online pentru acte în domeniul construcţiei.”

“Este un moment-cheie, noi lansam un enabler (n.r. facilitator) care va face posibil dezvoltarea serviciilor electronice prin Mobile e-ID, prin identificarea clienţilor şi confirmarea semnăturii electronice cu ajutorul telefonului mobil. Sperăm că serviciile vor fi cât mai variate, ceea ce va uşura viaţa cetăţeanului zi de zi”, a spus Ludmila Climoc, directoarea generală a companiei Orange.

“Noi avem mai mult de jumătate de an de când lucrăm la proiectul acesta şi un mare efort a fost făcut din partea Guvernului, de a pune sub aceeaşi platformă toţi operatorii. Într-un final, vor beneficia cetăţenii, deoarece astăzi ei primesc o mulţime de documente stând la rânduri. Totul va fi foarte uşor, disponibil de la telefonul mobil, la preţuri avantajoase. Şi, dacă să enumerăm lista de servicii, aici s-ar încadra o mulţime de certificate, semnături bancare şi, de ce nu, participarea la alegeri, votarea electronica”, a afirmat Chiril Gaburici, director general Moldcell.

Pentru obținerea identității electronice și aplicarea semnăturii digitale, cetățenii moldoveni trebuie să plătească în prezent 880 de lei. Odată cu aplicarea identității electronice pe cartela SIM a telefonului mobil, costurile serviciului se vor reduce semnificativ, iar accesibilitatea va crește.

Mecanismul de aplicare a noii platforme va permite probarea identității cetățenilor în spaţiul cibernetic, autentificarea pentru serviciile publice, precum și folosirea semnăturii digitale, utilizând telefonul mobil. Acele certificate digitale cu forță juridică, care momentan se distribuie în cazul identității electronice doar pe smart carduri se vor înscrie deja pe cardurile SIM ale telefoanelor mobile. Acest lucru va soluționa o serie de deficiențe legate de utilizarea actuală a identității electronice.

Sursa: http://www.egov.md

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: CTS, e-guvernare, SA Moldcell, SA Orange Moldova, semnatura digitala
Ultima actualizare:  21-04-2016 13:15:13
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova