ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Ministrul Justitiei a semnat un Protocol ce vizeaza dezvoltarea tehnologiilor informationale in practica penala

2012-03-14

Ieri, ministrul Justiției, Oleg Efrim a semnat, la Strasbourg, alături de Secretarul adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buqicchio, al doilea Protocol adițional la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală.

Republica Moldova este parte la această Convenție din 1997, iar cei de-al doilea Protocol adițional vizează dezvoltarea tehnologiilor informaționale în Europa și întreagă lume, în contextul practicii penale.

Astfel, Protocolul semnat de ministrul Justiției este structurat pe mai multe capitole, primul referindu-se la rapiditatea soluționării cererilor de asistență judiciară, inclusiv prin transmiterea acestora prin intermediul mijloacelor electronice de comunicații. Un alt capitol cuprinde forme moderne de asistență judiciară în materie penală, cum ar fi audierea prin intermediul unor video conferințe și conferințe telefonice, transmiterea spontană de informații, supravegherea transfrontalieră, livrările supravegheate, anchetele sub acoperire și echipele comune de anchetă. De asemenea, acest instrument conține dispoziții referitoare la protecția martorilor și a datelor cu caracter personal.

În acest context, Ministerul Justiției menționează că toate ajustările necesare ajustării cadrului normativ, în vederea aplicării prevederilor celui de-al doilea Protocol la Convenția Europeană de Asistență Judiciară în Materie Penală sunt în prezent examinate în comisiile de profil ale Parlamentului.

Semnarea și, ulterior, ratificarea acestui instrument provine inclusiv din angajamentele asumate prin Planul de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.

 

Sursa: http://itmoldova.com/

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: tehnologia informatiei, Ministerul Justitiei, e-servicii, e-justitie
Ultima actualizare:  14-03-2012 12:16:54
Sursa: