ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Prima ședință de dezbateri publice privind proiectul Strategiei de dezvoltare a Societăţii Informaţionale “eMOLDOVA-2020”

2012-04-09

Ministerul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a organizat prima şedinţă de dezbateri publice privind proiectul Strategiei de dezvoltare a Societăţii Informaţionale „eMoldova 2020”, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice vizate, partenerilor de dezvoltare, sectorului academic şi asociativ.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, în adresarea sa către participanţii la dialog a mulţumit pentru interesul prezentat şi a argumentat necesitatea acestei iniţiative a Ministerului.

Domnul Filip a solicitat o implicare activă a tuturor părţilor interesate în procesul de elaborare a proiectului Strategiei „eMoldova 2020”, şi în primul rând a Cancelariei de Stat, Academiei de Ştiinţe, a Agenţiei naţionale pentru reglementare în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, etc. „Este imperios necesar ca în Moldova să avem o politică previzibilă pentru domeniul TIC, domeniu, care pe parcursul ultimilor ani a cunoscut o dezvoltare haotică. Acest document de politici trebuie să asigure realizarea obiectivelor de dezvoltare a Societăţii Informaţionale, luând ca bază „Agenda Digitală pentru Europa 2020”, dar şi alte bune practici internaţionale în acest sens”, a menţionat Ministrul TIC. Proiectul a fost iniţiat ca o continuare sectorială a Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova 2020”, pentru a asigura durabilitate şi sinergie multisectorială pe orizontală, TIC fiind domeniul cu cea mai rapidă creştere şi cel mai puternic impact asupra creşterii tuturor celorlalte sectoare ale economiei naţionale.

Cadrul de politici pe care îl elaborăm trebuie să asigure componentei TIC o dezvoltare durabilă, previzibilă şi competitivă, capabil să genereze plus valoare şi eficientizare în celelalte sectoare.

Ministrul Filip a făcut referire în apelul său la faptul, că potrivit datelor de pe piaţa de capital, companiile IT depăşesc deja cu mult magnaţii petrolieri. Drept exemplu, Compania Apple s-a plasat recent cu o distanta mare înaintea EXXON după indicele de capitalizare de piaţă - 559 mlrd. USD contra 408 mlrd. USD. Ilustrative sunt şi modelele de business ale companiilor IT - Zynga a platit 210 mln $ pentru o singura aplicaţie - editorul “Draw Something”, totodată ROVIO câştigă 1mln. USD doar din publicitatea versiunii „free” a aplicaţiei Android „Angry Birds”.

În general, e timpul ca IT-ul să influențeze modelul economic existent în Moldova – prin schimbarea de la export de forţă de muncă şi import de produse pe un model bazat pe import de investiţii şi export de produse. „Vom veni cu argumentele necesare şi vom demonstra prioritatea şi avantajele accentelor puse pe domeniul TIC, drept catalizator al creşterii competitivităţii naţionale durabile, pentru a obţine sprijinul întregului Guvern”, a declarat Pavel Filip.

Participanţii la brainstorming au apreciat pozitiv iniţiativa Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor de a lansa procesul pregătirii unei politici publice în acest sens şi maniera deschisă în care a fost lansat acest proces, optând pentru o participare largă a principalilor actori pentru dezvoltarea Societăţii Informaţionale în Republica Moldova.

Galerie Foto

Sursa: http://www.mtic.gov.md/

Categoria: Evenimente Cuvinte-cheie: strategie, MTIC, eMOLDOVA - 2020
Ultima actualizare:  09-04-2012 13:56:13
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova