ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 & ISO/IEC 27001 certified

Lansarea Sistemului automatizat de control al trecerii frontierei de stat „eGate”

2012-04-11

Ministerul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în comun cu Serviciul Grăniceri şi Aeroportul Internaţional Chişinău au lansat pe 10 aprilie 2012 proiectul „eGate” un complex tehnic de verificare a paşapoartelor cu date biometrice ale cetăţenilor Republicii Moldova prin utilizarea tehnologiilor biometrice, fără a implica direct colaboratorii Serviciului Grăniceri în acest proces. De sistemul „eGate” vor putea beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova cu vîrsta de peste 18 ani, deţinători ai paşapoartelor biometrice, la sosirea în Aeroportul Internaţional Chişinău.

La ceremonia de lansare a complexului tehnic „eGate” au participat Prim-Ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip, Directorul general al Serviciului Grăniceri Roman Revenco, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova Dr. Berthold Johannes, reprezentanţii companiei „Mühlbauer Group”, precum şi alţi conducători de întreprinderi şi structuri, implicate în implementarea acestui proiect.

„Moldova trebuie sa fie un model de performanta in materie de utilizare a tehnologiilor avansate si acest obiectiv al nostru va fi vizibil si util chiar de la intrarea in tara – de la aeroport", a menționat Ministrul TIC. Pavel Filip a mulţumit Premierului pentru suportul plenar acordat la implementarea proiectului „eGate", precum și pentru susținerea altor proiecte de dezvoltare, inclusiv a serviciului mobil de perfectare a actelor de identitate. „Extinderea spectrului de servicii prestate populaţiei este o prioritate în activitatea noastră menită să îmbunătăţească condiţiile de deservire a cetăţenilor R. Moldova", a precizat ministrul.

Prim-Ministrul Vlad FILAT s-a arătat mulţumit de ceea ce a văzut, apreciind faptul că serviciile prestate cetăţenilor se diversifică. „Este important că acest serviciu există, iar cei care doresc pot beneficia de acesta. De altfel, cetăţenii din categoriile social-vulnerabile vor putea beneficia gratuit de acest serviciu mobil de documentare la domiciliu", a precizat Premierul.

Vlad FILAT a menţionat că, una din prevederile Programului naţional a Planului de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize se referă la eliberarea exclusiv a paşapoartelor biometrice, fără de care nu se poate de circulat în spaţiul european. Prim-ministrul a specificat că lansarea proiectului „eGate" în Republica Moldova va deschide noi perspective pentru cetăţeni, ceea ce va duce la implementarea pe viitor în ţara noastră a mai multor proiecte similare.

Sursa: http://www.mtic.gov.md/

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: proiecte, eGate, e-servicii
Ultima actualizare:  11-04-2012 08:39:40
Sursa: