ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 & ISO/IEC 27001 certified

Moldtelecom a deschis primul laborator de tehnologii avansate în telecomunicaţii

2012-05-18

Din 17 mai 2012, studenţii Facultăţii de Radioelectronică şi Telecomunicaţii de la Universitatea Tehnică din Moldova au la dispoziţie un laborator nou de tehnologii avansate în telecomunicaţii deschis de Operatorul naţional Moldtelecom.

Ca urmare a parteneriatului cu Universitatea Tehnică din Moldova, cea mai mare companie de comunicaţii Moldtelecom a creat un laborator de sisteme şi reţele de telecomunicaţii pentru această instituţie de învăţământ, conform ultimelor standarde internaţionale. Noul laborator are o capacitate de 24 locuri şi este dotat cu cele mai avansate tehnologii utilizate pe scară largă la nivel mondial: tehnologia FTTx, tehnologia ADSL şi tehnologia NGN.

De acum încolo, studenţii UTM vor avea posibilitatea să acumuleze cunoştinţe practice în domeniul configurării tehnologiilor noi FTTx, ADSL, NGN şi să obţină experienţa necesară în dezvoltarea serviciilor de telefonie fixă, Internet în bandă largă, televiziune digitală IPTV, bazate pe aceste tehnologii, totul într-un regim real. În cadrul lucrărilor de laborator, experţii companiei Moldtelecom vor împărtăşi studenţilor acestei Facultăţi experienţa lor vastă din domeniul telecomunicaţiilor.

Acest mediu va ajuta tinerii specialişti să însușească eficient tehnologiile de ultimă generație şi să-şi sporească abilitățile lor profesionale, iar drept rezultat va creşte numărul specialiștilor experimentaţi în domeniul telecomunicațiilor și a tehnologiilor informaționale din Republica Moldova.

„Moldtelecom a investit în acest laborator pentru a oferi studenţilor un mediu performant în care să poată testa şi utiliza noile tehnologii. Prin aceasta, compania noastră contribuie cu acţiuni concrete la educaţia unei noi generaţii de specialişti, care să posede abilităţi practice în domeniul telecomunicaţiilor pentru a face faţă cerinţelor dinamice ale pieţei de telecomunicaţii. Astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând de o colaborare strânsă cu instituţiile de învăţământ de profil pentru a avea o echipă care să corespundă exigenţelor timpului”, a declarat Grigore Varaniţa, Vicedirector General al S.A.”Moldtelecom”.

La rândul său, Ion Bostan, Rector al Universităţii tehnice din Moldova, a afirmat: „Suntem onoraţi de acest parteneriat cu Moldtelecom, fondator al telecomunicaţiilor din ţara noastră şi promotor activ al acestora. Ne bucură faptul că educaţia este considerată elementul cheie în dezvoltarea acestui sector. Vă asigurăm că prin intermediul acestui laborator unic în R. Moldova vom instrui zeci şi sute de tineri pentru a susţine competenţele actuale ale companiei Moldtelecom”.

Decanul Facultăţii de Radioelectronică şi Telecomunicaţii, Serghei Andronic, consideră că „Unul dintre obiectivele strategiei de dezvoltare a Facultăţii îl constituie cooperarea cu companii importante pentru pregătirea unor specialişti competenţi, care să fie de real folos întregii societăţi. În acest context, se înscrie şi cooperarea tradiţională cu una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din ţară, precum este Moldtelecom”. 

Categoria: Noutăţi TIC în Republica Moldova Cuvinte-cheie: UTM, telecomunicatii, Moldtelecom, laborator
Ultima actualizare:  18-05-2012 13:25:33
Sursa:  


Academia de Ştiinţe a Moldovei

Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova

Biblioteca Nationala a Republicii Moldova